Personalul din instituţiile publice cu atribuţii de control ar urma să beneficieze de stimulente materiale clar reglementate, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Secretariatul General al Guvernului (SGG).
Proiectul de lege pentru statutul personalului cu atribuţii de control, postat pe site-ul SGG, se referă la angajaţii din Garda Financiară, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Inspecţia Muncii, Autoritatea Naţională a Vămilor, ministere, primării.
Astfel, proiectul de lege prevede că ‘ordonatorii principali de credite vor putea aproba anual acordarea unui spor salarial lunar de maximum 30% din salariul de încadrare pentru persoanele cu atribuţii de control, la propunerea conducătorilor entităţilor cu atribuţii de control, cu respectarea dispoziţiilor legale ce reglementează salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice’.
Stimulente vor primi persoanele cu atribuţii de control care au descoperit prejudicii sau sume datorate la bugetul de stat sau local mai mari de 100.000 lei, iar valoarea stimulentelor acordate persoanelor cu atribuţii de control este egală cu 1% din valoarea prejudiciului, menţionează proiectul de lege.
‘Acordarea stimulentelor se va face numai după recuperarea parţială sau integrală a sumelor de către instituţia competentă şi virarea acestora, în termen de maximum 30 de zile de la recuperare, la bugetul entităţii din care face parte persoana cu atribuţii de control care a descoperit prejudiciul’, mai prevede proiectul de act normativ.
Proiectul de lege încurajează şi concurenţa între instituţiile de control, pentru că, în cazul în care mai multe astfel de structuri ale statului descoperă un prejudiciu, stimulentele se acordă doar angajaţilor din instituţia care comunică prima actul de control organului competent să recupereze prejudiciul.
‘În situaţia în care acelaşi prejudiciu este descoperit ca urmare a mai multor controale efectuate de entităţi cu atribuţii de control diferite, valoarea stimulentelor se calculează o singură dată şi se acordă persoanelor cu atribuţii de control din cadrul entităţii care a comunicat prima actul de control instituţiei competente să recupereze prejudiciul’, prevede proiectul de lege al SGG.
De asemenea, stimulentele se vor acorda în termen de 30 de zile de la virarea în bugetul entităţii care a efectuat controlul, chiar dacă persoanele cu atribuţii de control nu mai au calitatea de salariat al acesteia, se mai arată în document.
Dispoziţiile privind aceste stimulente nu se aplică, însă, persoanelor cu atribuţii de control care au prevăzute modalitatea şi procentul de acordare a stimulentelor în statutele proprii sau prin alte acte normative în vigoare.
Pentru a facilita activitatea de control, actul normativ prevede pentru entităţile controlate obligaţii clare de a pune imediat la dispoziţia persoanelor cu atribuţii de control toate documentele, datele şi informaţiile solicitate în condiţiile legii şi de a asigura accesul acestora în spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea.
Entităţile controlate care încalcă aceste obligaţii sunt sancţionate contravenţional cu amenzi de la 1.000 de lei la 5.000 lei, în cazul în care contravenientul este persoană fizică, şi de la 5.000 lei la 25.000 lei, în cazul în care contravenientul este persoană juridică, mai stipulează proiectul de lege.
O altă prevedere menită să protejeze personalul de control prevede că aceşti angajaţi ‘beneficiază de stabilitate în funcţie şi independenţă faţă de orice schimbare politică’.
Proiectul urmează să fie supus Guvernului pentru adoptare, iar după aceea ar urma să fie înaintat Parlamentului, pentru dezbatere şi aprobare.