Proprietarii caselor au avut timp până pe 30 septembrie să plătească taxa de lux. Impozitul aplicat imobilelor cu valoare mare putea fi achitat până la momentul respectiv fără sancțiuni.
Taxa de lux trebuia plătită până pe 30 septembrie
Formularul 216 este actul care ar fi trebuit completat și depus, în format electronic la ANAF de către proprietarii locuințelor a căror valoare depășește 500.000 de euro. Cei care nu achită această taxă nici în zilele următoare riscă sancțiuni.
Un exemplu este următorul. Taxa respectivă ar fi de 1.500 de euro pe an pentru un imobil în valoare de un milion de euro.
Sunt vizați și cei care dețin autoturisme de lux, a căror valoare depășește 75.000 de euro în actele de achiziție. Ei au timp să plătească această taxă până la finalul anului.
Un exemplu este următorul, în cazul proprietarilor de mașini scumpe. Pentru un vehicul în valoare de 100.000 de euro, taxa ar fi de 75 de euro pe an. Aceasta se plătește în primii 5 ani de la achiziția autoturismului.
Amintim că decizia aplicării acestei măsuri a fost luată la finalul anului 2023. Ea face parte dintr-un pachet de măsuri fiscale menite să asigure României stabilitate financiară și fiscala pe termen lung. Sumele din formularul 216 sunt stabilite de Direcțiile de Impozite și Taxe Locale.
În România, taxa pe lux se aplică după cum urmează
Amintim că taxa pe lux se aplică după cum urmează în România:
- Pentru imobile: Persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale în România, cu o valoare impozabilă de peste 2,5 milioane lei (aproximativ 500.000 de euro), trebuie să completeze Formularul 216 și să plătească impozitul până la 30 septembrie a anului fiscal curent.
- Pentru autoturisme: Persoanele fizice și juridice care au autoturisme înmatriculate în România, cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 lei (aproximativ 75.000 de euro), trebuie să depună declarația și să achite taxa până la 31 decembrie a anului fiscal curent.
Pentru imobilele a căror valoare depășește 2,5 milioane de lei, taxa pe lux se calculează aplicând o cotă de 0,3% la diferența dintre valoarea impozabilă a clădirii și plafonul de 2,5 milioane de lei.
În cazul autoturismelor de lux, taxa se aplică la valoarea de achiziție a vehiculului, dacă aceasta depășește 375.000 lei. Cota de impozitare pentru autovehicule este de 0,3%.