În viitor, Fiscul va fi mereu cu ochii pe noi, chiar și atunci când vom face cumpărături online. În curând, am putea avea un CNP fiscal, pe care să-l folosim când facem cumpărături online. Ce planuri are Guvernul României?
CNP fiscal pentru cumpărături online
CNP fiscal pentru cumpărături online: aceasta este noua idee a Ministerului de Finanțe din România pentru a combate evaziunea fiscală. Cu ajutorul său, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va vedea ce cumpără fiecare român. În cazul achizițiilor scumpe, Fiscul va verifica situația financiară a fiecărui român.
Totuși, specialiștii în fiscalitate cred că ar fi greu de implementat ideea Ministerului de Finanțe în forma actuală. Ei cred că CNP-ul fiscal va fi opțional și că ar putea fi folosit de cetățenii români pentru a obține un credit fiscal.
În plus, românii ar putea scăpa de Fisc, dacă cumpără bunuri materiale de pe site-uri web din străinătate, unde nu este nevoie de un CNP fiscal sau ar putea face cumpărături cu un CNP fiscal ce aparține altei persoane pentru a scăpa de controalele Fiscului.
Credit fiscal prin sistemul e-Factura B2C
Guvernul României se pregătește să introducă măsura de credit fiscal pentru persoanele fizice în cadrul sistemului e-Factura B2C. Inițiativa Executivului urmărește combaterea evaziunii fiscale și recompensarea cumpărătorilor care solicită bonul fiscal. Măsura presupune acumularea unui procent din valoarea cumpărăturilor, care, ulterior, poate fi rambursat sau utilizat pentru compensarea taxelor și impozitelor.
Creditul fiscal este conceput pentru a încuraja cumpărătorii să solicite bonul fiscal, asigurând astfel o transparență mai mare în contabilizarea cheltuielilor din zonele cu risc ridicat de evaziune fiscală. Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, fiecare cumpărător va obține un cod de identificare fiscală. El va fi utilizat pentru a monitoriza și cumula valoarea creditului fiscal din toate achizițiile.
„Conceputul de credit fiscal are la bază determinarea cumpărătorului să ceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât prin Declarația unică inteligentă, acel bon din zonele cu evaziune sunt contabilizate și se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace valoarea creditului fiscal”, a explicat el.
Pentru a respecta normele GDPR, persoanele fizice vor primi un cod de identificare fiscală, similar CNP-ului. Acest cod va fi înscris pe bonurile de cumpărături/facturi, permițând cumularea creditului fiscal. Măsura Executivului este încă în dezbatere, fiind analizate metodele sigure de protecție a identității cumpărătorilor online și stabilirea procentului din valoarea cumpărăturilor care se va regăsi în creditul fiscal.