În plin proces de economisire a resurselor financiare, guvernul pregăteşte un proiect de lege prin care se solicită ştergerea datoriilor istorice ale celui mai mare datornic către bugetul de stat. Este vorba despre Compania Naţionale a Huilei din Petroşani. Legea ar urma să intre în dezbaterea parlamentului cel târziu în noiembrie.

Compania are în prezent plăţi restante totale de 3,66 miliarde lei (900 milioane euro), dintre care penalităţi în valoare de 2,58 miliarde lei. Concret, traseul ştergerii datoriilor este următorul. Ministerul Economiei prezintă guvernului proiectul de lege, care, odată trecut de guvern este trimis în parlament spre aprobare.

Ministrul Economiei Adriean Videanu a anunţat în iunie că va discuta cu Fmi şi cu Comisia Europeană despre această problemă, în principal pentru a se stabili dacă ştergerea datoriilor este sau nu ajutor de stat.

Potrivit planurilor ministerului, CNH şi SN a Lignitolui Oltenia (SNLO) ar urma să fie incluse în noile companii energetice naţionale. În prezent, CNH a fost trecută în administrarea specială a ministerului, statut ce îi conferă protecţie în faţa altor instituţii ale statului care ar putea cere executarea silită.

Ministrul Economiei Adriean Videanu nu a putut fi contactat.