Primăriile ar trebui să vândă, în opt luni, 9.000 de locuinţe, construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi închiriate tinerilor, însă până acum au reuşit să semneze contracte pentru doar şapte apartamente. Banii din vânzarea apartamentelor închiriate trebuie să completeze bugetul din acest an al ANL, care şi-a propus ca, în termen de trei ani, să dezvolte 100.000 de unităţi locative, promise de Elena Udrea în momentul instalării în fotoliul de minist
Primăriile ar trebui să vândă, în opt luni, 9.000 de locuinţe, construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi închiriate tinerilor, însă până acum au reuşit să semneze contracte pentru doar şapte apartamente.
Banii din vânzarea apartamentelor închiriate trebuie să completeze bugetul din acest an al ANL, care şi-a propus ca, în termen de trei ani, să dezvolte 100.000 de unităţi locative, promise de Elena Udrea în momentul instalării în fotoliul de ministru al dezvoltării şi turismului. Agenţia pare a avea o misiune imposibilă, în condiţiile în care bugetul pentru acest an, destinat construcţiilor de locuinţe pentru tineri, este de 186 milioane de lei (circa 44 milioane de euro), bani care nu ajung nici măcar pentru construcţia a 2.000 de locuinţe cu finisaje minime. Planurile instituţiei ignoră acest fapt, pentru anul în curs având planificată începerea lucrărilor la 20.000 de locuinţe pentru tineri, din care se aşteaptă ca 3.000 să fie recepţionate până la sfârşitul anului. În aceste condiţii, singura variantă rămâne vânzarea locuinţelor din portofoliu. Până în prezent, primăriile din ţară au înregistrat un număr de 2.012 chiriaşi interesaţi de achiziţia locuinţelor ANL, însă au fost vândute doar şapte unităţi. Cinci apartamente au fost vândute chiriaşilor din localitatea Nehoiu, judeţul Buzău, un apartament cu două camere a fost înstrăinat în Titu, judeţul Dâmboviţa, şi unul în Brad, judeţul Hunedoara.
Decât proprietar, mai bine chiriaş
Oficialii agenţiei explică cifra mai mult decât modestă a vânzărilor prin faptul că oamenii nu ştiu că pot să cumpere apartamentele şi că primăriile nu au metodologia necesară vânzării acestor imobile. Nu trebuie ignorat însă nici faptul că majoritatea chiriaşilor plătesc o sumă modică, de circa 100 lei lunar, care nu îi motivează să treacă la o rată de 500-600 lei. „Programul «Prima Casă» a fost gândit de Guvern tocmai pentru a-i motiva pe tineri să achiziţioneze locuinţele. Programul le oferă tinerilor o serie de facilităţi care îi vor ajuta să-şi cumpere locuinţele. Băncile sunt cele care vor stabili eligibilitatea chiriaşilor. În cazul în care există tineri care nu se vor califica, aceştia îşi pot păstra, în continuare, statutul de chiriaş“, a declarat Marian Iftimie-Nicorici, directorul general al ANL. Preţul mediu de vânzare al garsonierelor ANL a fost stabilit la 19.000 de euro, al apartamentelor cu două camere la circa 27.000 euro, iar al celor cu trei camere, la 36.000 euro. Dacă cererea pentru achiziţia de locuinţe destinate tinerilor este scăzută, nu acelaşi lucru se poate spune despre cererile pentru apartamente de închiriat, care se ridică la 150.000 în acest moment. Autorităţile statului sunt într-un proces contra cronometru în ceea ce priveşte trecerea unui număr cât mai mare de locuinţe în proprietate publică a statului, pentru a putea fi scoase la vânzare. „Este vorba de aproximativ 9.000 de locuinţe pentru tineri, construite prin ANL, care pot fi vândute chiriaşilor interesaţi. Acest număr este în creştere datorită reglementării regimului juridic privind proprietatea acestora şi va ajunge până la sfârşitul anului la aproximativ 20.000 de locuinţe. Prin vânzarea acestora, vom putea construi mai multe locuinţe, răspunzând în acest fel numărului mare de cereri existente la nivel naţional“, a menţionat directorul agenţiei. Graba vine şi din faptul că pe masa ministrului dezvoltării stă un nou proiect, „Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti“, pentru care s-au înregistrat deja 7.000 de cereri. ANL trebuie să înceapă, în acest an, lucrările la 4.000 locuinţe pentru tineri specialişti stabiliţi în mediul rural, dintre care aproximativ 1.000 trebuie finalizate în 2010.
Potrivit lui Marian Iftimie, costul mediu estimat pentru o asemenea locuinţă este de 32.000 euro, fără TVA, chiria urmând a fi stabilită de autorităţile locale. Pe lângă cele două programe, agenţia mai are în derulare şi proiectul de locuinţe prin credit ipotecar. Prin acest program se desfăşoară lucrările la 1.864 de case, dintre care 824 trebuie recepţionate în 2010. Până acum, primăriile au înregistrat 100.000 de cereri pentru acest segment.
Cred că fiecare tânăr îşi doreşte să aibă propria sa locuinţă, şi mulţi dintre ei vor dori să le cumpere.
Marian Iftimie-Nicorici, director general ANL
9.000 de locuinţe trebuie să vândă primăriile în acest an, pentru ca ANL să poată construi locuinţele planificate pentru 2010
44 mil. euro este bugetul ANL pentru acest an, dedicat construcţiilor de locuinţe cu chirie pentru tineri
7.000 de cereri au fost adunate de primării în programul „Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti“