Pentru a evidentia mai exact modul in care isi desfasoara activitatea un consiliu monetar, vom prezenta statutul si atributiile unui asemenea organism, aprobat de regula printr-o lege a tarii care il adopta. Acest model regrupeaza o serie de elemente comune prevazute in statutul Consiliilor Monetare din Hong Kong, Libia si Africa de Vest.
1. Se infiinteaza Consiliul Monetar (CM) al tarii x, avand ca scop sa emita bancnote si monezi si de a le mentine la un curs de schimb fix. Moneda in raport de care se mentine cursul de schimb fix devine moneda de rezerva.
2. CM isi va avea sediul central in Elvetia.
3. Consiliul va avea cinci membri, din care doi – presedintele si un director – alesi de guvernul tarii x, si trei directori straini (ex.: unul cetatean german ales de Banca Germaniei, unul cetatean american ales de Morgan Guaranty Trust si unul japonez, ales de Banca Daichi).
4. Deciziile vor fi luate cu majoritate de voturi.
5. CM isi asuma raspunderea pentru biletele si monedele emise anterior de banca centrala a tarii x.
6. Cursul de schimb fix va fi stabilit initial printr-o formula de genul 4 litas (Lituania) = 1 $ SUA.
7. CM va stabili un nivel maxim al tranzactiilor, care sa nu depaseasca 100.000 unitati de rezerva, suma indexata la inflatie. Pentru tranzactii se percepe comision.
8. CM va incepe sa opereze avand active egale cu 100% din bancnotele si monezile in circulatie, active cu mare lichiditate in moneda de rezerva. Nu se accepta titluri financiare emise de guvernul local.
9. Se constituie din profitul net al CM un fond de rezerva egal cu 10% din masa monetara.
10. CM va avea si un sediu national in capitala tarii x, precum si filiale regionale.
11. Trimestrial se va face o evaluare a titlurilor financiare detinute de CM si se va publica o situatie financiara atestata de directori.
12. Daca indicele preturilor inregistreaza abateri ą 5-25% pe o perioada mai mare de doi ani sau 10-60% pe mai mult de sase luni, va lua urmatoarele masuri:
n sa devalorizeze (revalorizeze) moneda locala fata de moneda de rezerva proportional si in sensul ą al indicelui de preturi;
n sa aleaga o noua moneda de rezerva si sa fixeze un curs de schimb la cotatia preponderenta pe piata;
n sa converteasca in decurs de un an toate activele de rezerva in noua valuta forte.
13. CM poate fi dizolvat, iar activele transferate unei organizatii succesoare numai prin unanimitate de voturi ale directorilor.
Se poate constata parcurgand acest statut ca acest instrument de reglare a politicii monetare are un caracter oneros, desuet si rigid intrucat: l puterea de decizie se afla in mana directorilor straini ai CM l pentru a functiona este necesara o imobilizare de active egala cu masa monetara l stopeaza initiativa privata in gestionarea resurselor financiare proprii l reprezinta o ingerinta a politicului in relatiile economice internationale, tara saraca fiind practic obligata sa crediteze tara bogata pe toata durata instituirii CM cu valoarea rezervei valutare (orice achizitie de valuta este o creditare a tarii emitente).