Romeo Stavarache, fostul primar al Bacăului timp de trei mandate, a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Târgu Mureş la patru ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de trei ani, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, sentinţa fiind definitivă.
"Condamnă pe inculpatul pentru comiterea infracţiunii de luare de mită la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturilor. Aplică inculpatului, ca pedeapsă accesorie, interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b şi c din vechiul Cod penal pe o durată de 3 ani (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de natura celei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii pentru care a fost condamnat prin prezenta. Constată că în cauză inculpatul a fost reţinut 24 de ore în data de 26 iunie 2014, arestat preventiv de la 1 iulie 2014 la 3 septembrie 2014, arestat la domiciliu de la 4 septembrie 2014 la 3 februarie 2015 şi de la 3 martie 2016 la 1 aprilie 2016 şi supus măsurii preventive a controlului judiciar de la 2 aprilie 2016 până la data pronunţării prezentei. Deduce din pedeapsa aplicată acestui inculpat perioada executată de acesta în stare de reţinere, arest preventiv şi arest la domiciliu', se arată în sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş.
Instanţa a decis achitarea inculpatului Romeo Stavarache pentru patru infracţiuni de luare de mită care ar fi fost comise în legătură cu doi denunţători şi cu coinculpatul Costel Căşuneanu.
Instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţii Romeo Stavarache şi Liviu Goian în cotă egală de 50% a sumei de 307.187 lei, sumă primită de la un denunţător cu titlu de mită, respectiv câte 153.593,5 lei de la fiecare dintre cei doi inculpaţi menţionaţi.
Inculpaţii Romeo Stavarache şi Liviu Goian au fost obligaţi să achite fiecare statului, cu titlu de cheltuieli judiciare ocazionate de soluţionarea cauzei la prim grad jurisdicţional, suma de câte 2.000 lei.
Instanţa a înlăturat toate celelalte dispoziţii din sentinţa penală atacată, referitoare la confiscarea sumelor de bani presupus primite cu titlu de mită de inculpaţii din prezenta cauză şi a dispus ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului instituite prin ordonanţa emisă pe o serie de bunuri.
În acest dosar, omul de afaceri Liviu Goian a fost condamnat pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită la pedeapsa de trei ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor pe o durată de 3 ani.
Acesta a fost achitat pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită, ce ar fi fost comise în legătură cu doi denunţători.
Omul de afaceri Costel Căşuneanu a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, ca de altfel şi Constantin Apostol, fost director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, care a fost achitat de comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită (două fapte).
În cazul omului de afaceri Liviu Vasile Cenuşă, instanţa a dispus achitarea acestuia de sub acuza comiterii a două infracţiuni de complicitate la luare de mită.
"Constată că în prezenta cauză inculpatul a fost reţinut 24 de ore în data de 26 iunie 2014, arestat preventiv de la 1 iulie 2014 la 3 septembrie 2014, arestat la domiciliu de la 4 septembrie 2014 la 14 februarie 2015 şi supus măsurii preventive a controlului judiciar de la 14 februarie 2015 până la data pronunţării prezentei. Constată încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de acest inculpat', se arată în dispozitivul sentinţei.
La 25 iulie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dispus trimiterea în judecată a primarului din Bacău, Romeo Stavarache, pentru cinci infracţiuni de luare de mită, care ar fi fost comise în perioada 2008 – 2011, suma totală imputată edilului ridicându-se la peste 2,3 milioane de lei.
În acelaşi dosar au fost judecaţi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu, Liviu Goian, Liviu Cenuşă, precum şi fostul director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arăta că, în perioada 2008 – 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul a doi dintre inculpaţi, ar fi pretins şi primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani. Astfel, susţineau procurorii, la începutul anului 2008 ar fi pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.
"În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Romeo Stavarache a primit suma totală de 810.670 lei. În luna ianuarie 2009, inculpatul a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive. În luna aprilie 2009, a pretins de la acelaşi om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, suma totală de 1.259.789,03 lei", susţineau procurorii.
În rechizitoriu se mai arăta că, în luna martie 2010, Stavarache i-ar fi solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate.
"În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu inculpatul Apostol Constantin, i-a solicitat inculpatului Căşuneanu Costel suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009. Toate sumele de bani au fost primite de către inculpatul Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, administrate de inculpaţii Liviu Goian, Liviu Vasile Cenuşa şi Constantin Apostol", se mai subliniază în rechizitoriu.
AGERPRES