Etica și integritatea se află în centrul oricărui proces de arbitraj de succes

În zilele de 6 iunie și 7 iunie, Curtea de Arbitraj Comercial Internațională de la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) găzduiește cea de-a V-a ediție a Conferinței Bucharest Arbitration Days (BArD). Evenimentul, devenit în ultimii ani un punct de referință în domeniu, reprezintă una dintre cele mai semnificative platforme de dezbatere a temelor din sfera arbitrajului comercial internațional.

Evenimentul respectiv a avut parte de participarea unora dintre cei mai reputați arbitri comerciali din lume. Aceasta reprezintă un semn evident de recunoaștere la nivel mondial a implicării Curții în promovarea acestui domeniu esențial în activitatea economică a oricărui stat.

La BArD din acest an, peste 40 de vorbitori din 15 state diferite au abordat subiecte precum etica în arbitraj, importanța investițiilor străine și impactul dezvoltării noilor tehnologii asupra arbitrajului comercial. Discuțiile s-au concentrat pe rolul eticii și integrității în procesele de arbitraj, pe necesitatea unui echilibru între suveranitate și protecția investitorilor în contextul investițiilor străine și pe impactul tehnologiei asupra arbitrajului. Este importantă adaptarea la noile instrumente tehnologice, asigurând în același timp securitatea datelor, confidențialitatea și corectitudinea proceselor de arbitraj.

„Evenimentul de astăzi, ajuns deja la a V-a ediție, beneficiază de prezența unora dintre cei mai titrați arbitrii comerciali din lume, ceea ce pentru noi înseamnă, în mod evident, un semn de recunoaștere la nivel mondial al implicării Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR în promovarea acestui domeniu deosebit de important în activitatea economică a oricărui stat.

Anul acesta, la BArD, peste 40 de vorbitori, reprezentând un număr de 15 state, dezbat subiecte de interes, precum: etica în arbitraj, importanța investițiilor străine sau impactul pe care dezvoltarea noilor tehnologii îl poate avea asupra arbitrajului comercial. Etica și integritatea se află în centrul oricărui proces de arbitraj de succes. Atunci când părțile aleg arbitrajul, își pun încrederea într-un sistem care susține cele mai înalte standarde profesionale. Pe măsură ce investițiile străine trec peste granițe, statele trebuie să atingă un echilibru între suveranitate și protecția investitorilor.

Discuțiile din cadrul acestei conferințe explorează modul în care arbitrajul poate contribui la acest echilibru delicat. În ceea ce privește tehnologia, pe măsură ce aceasta continuă să modeleze lumea noastră, constatăm că are un impact deosebit și asupra arbitrajului. Trebuie astfel, să ne adaptăm la noile instrumente, asigurând în același timp securitatea datelor, confidențialitatea și corectitudinea”, a declarat președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR, Ștefan Deaconu, potrivit unui comunicat de presă.

Despre Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR

Cu o existență de peste 70 de ani, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR a avut în cadrul său personalități remarcabile din viața juridică și economică a României.

Printre acestea s-au numărat membri ai Academiei Române, judecători ai Curții de Justiție a Uniunii Europene și Curții Europene a Drepturilor Omului, președinți ai Curții Constituționale a României, judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, avocați de renume și profesori universitari.