Ştefan, MFP: Abuzul în serviciu se aplică în România după sistemul sovietic

Modul în care este reglementat şi se aplică abuzul în serviciu în România, în prezent, nu este specific unui stat democratic, ci îşi are originea în sistemul sovietic, în care partidul stabilea cum să pedepsească sau să premieze un funcţionar, în funcţie de comportament, a declarat vinei ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan.

"Eu cred în Ordonanţa de urgenţă (privind modificarea codurilor penale-n.r.) pentru că astăzi sistemul instituţional din România funcţionează deficitar din cauza faptului că funcţionarii sunt timoraţi. Cineva spunea că şi dacă respiri la serviciu, rişti să fi acuzat de abuz în serviciu. (…) Vreau să vă spun că este principalul fenomen cu care m-am confruntat la Ministerul de Finanţe. Nimeni nu vrea să-şi asume nicio decizie, de frică că cineva vine şi interpretează că a făcut abuz în serviciu. Vă arat documente, fiecare aviz pe care îl dă un şef de serviciu, un director, conţine şi o poezioară acolo, care să-i acopere lui eventuala responsabilitate. Nu se poate! Blocăm tot sistemul public. Modul în care este reglementat şi se aplică abuzul în serviciu nu este specific niciunui stat democratic. Îşi are originea în sistemul sovietic, în care partidul stabilea cum să te pedepsească sau să te premieze, în funcţie de cum te comportai", a explicat Ştefan. 

El a spus că, în momentul în care a intrat în şedinţa de Guvern de marţi, ştia despre intenţia de a se adopta Ordonanţa menţionată. 

"Sigur că ştiam. În aceea zi, după ce am venit de la Cotroceni, de la şedinţa CSAT, am aşteptat până la ora 20 să vină avizul CSAT pentru a intra în şedinţa de Guvern cu proiectul Legii bugetului şi, aşteptând la Guvern sigur că am discutat şi despre Ordonanţa de modificare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală. Am intrat în şedinţă în cunoştiinţă de cauză", a mai spus Ştefan. 

Ministrul Finanţelor susţine că este foarte bine că Ordonanţa a fost contestată la Curtea Constituţională, pentru că acolo trebuie să se tranşeze problema, nu în Piaţa Victoriei, nu pe sălile Parlamentului. 

"Forţarea de soluţii de acest gen nu sunt proprii unui stat de drept, pe care cei care protestează îl invocă. Astăzi trăim o dramă, fiindcă eu nu sunt de acord cu unii primesc ameninţări, înjurături, eu, familia. Nu mi se pare corect să fiu ameninţat…zeci şi zeci de sms-uri, eu, familia, copilul. Mi se pare că nu este propriu unui stat civilizat, democratic, să procedăm aşa. Cred că lumea este împotrivă fiindcă este o confuzie totală. Până ieri se vorbea despre ordonanţe. Se vorbea la plural şi eu căutam să văd care sunt ordonanţele, fiindcă ştiam că este una singură. Am tras concluzia că cine vorbea despre ordonanţe nu a citit niciuna", a adăugat Ştefan. 

Mai mult, el a spus că şi-ar dori să ajungă într-o seară în Piaţa Victoriei, să discute cu protestatarii, dacă îi permit dezbaterile pe buget. 

AGERPRES