„Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotrivă, şi eu am transmis mesaje în acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este într-un proces de consolidare”, a declarat Viorel Ştefan, întrebat de presă despre informaţiile care circulă potrivit cărora Guvernul vizează naţionalizarea pensiilor private.
„Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii este una în scădere. Deci, este un semnal foarte bun, evoluţiile sunt foarte bune, deci nu există absolut nicio raţiune ca să vorbim despre naţionalizarea Pilonului II”, a mai spu ministrul Finanțelor.
Ministrul Finanţelor Publice participă luni la reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România.
Active în valoare de 33,17 miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 33,176 miliarde de lei, la 28 februarie 2017, în creştere cu 30,92% faţă de nivelul de la 29 februarie 2016, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 21,27 miliarde de lei, respectiv 64,11%. Pe locul doi de află acţiunile, cu 6,74 miliarde de lei (20,32%). Depozitele bancare se situează pe locul trei din acest punct de vedere, cu 2,1 miliarde de lei, respectiv 6,35% din totalul activelor.
Potrivit datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de pe Pilonul II era de 33,176 miliarde de lei, la 28 februarie 2017, iar valoarea activului net era de 33,159 miliarde de lei.
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,856 milioane de participanţi în februarie 2017. Conform datelor ASF care au ca referinţă luna decembrie a anului trecut, 6,710 milioane sunt participanţi pentru care au fost virate contribuţii de la începutul colectării acestora în sistem, 3,894 milioane sunt participanţi pentru care au fost virate contribuţii în luna decembrie, iar 2,942 milioane sunt participanţi pentru care nu au fost virate contribuţii în decembrie 2016.
Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
AGERPRES