Ştefan Radu Oprea a scris pe pagina sa de socializare că au început probele cu primul avion IAR 99 SM. Potrivit ministrului, probele cu modelul respectiv au loc la Craiova.
Ştefan Radu Oprea a felicitat echipa de la Avioane Craiova SA
Este vorba despre un model produs chiar de Avioane Craiova SA, fabrica Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
De asemenea, ministrul a felicitat echipa de la Avioane Craiova SA. Acesta a subliniat că se bucură deoarece este demonstrată în mod real capacitatea de a răspunde nevoilor de înzestrare a Armatei române.
Ştefan Radu Oprea a ținut să sublinieze și că IAR 99 SM își va îndeplini misiunile de zbor.
„IAR 99 SM își va îndeplini misiunile de zbor. Astăzi la Craiova au început probele cu primul avion IAR 99 SM, un avion produs chiar de Avioane Craiova SA, fabrica Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Felicitări echipei de la Avioane Craiova SA și mă bucur că demonstram în mod real capacitatea de a răspunde nevoilor de înzestrare a Armatei române”, a scris Ştefan Radu Oprea pe Facebook.
În urma anunțului, oamenii au felicitat realizarea. O persoană a subliniat că schimbarea era necesară, în timp ce o altă persoană a felicitat autoritățile.
Un urmăritor al ministrului a spus „jos pălăria” pentru realizare și le-a urat succes în continuare.
Contractul de înzestrare are o valoare de 275 de milioane de lei
Contractul pentru modernizarea a zece aeronave IAR-99 Standard a fost semnat în 14 august 2020 de către Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia Generală pentru Armamente, şi Avioane Craiova S.A. Totodată, are o valoare de 275 de milioane de lei, fără TVA.
La eveniment au participat premierul şi ministrul Apărării de la momentul respectiv, Ludovic Orban și Nicolae Ciucă.
Forţele Aeriene Române au oferit mai multe informații. Potrivit acestora, obiectivul principal al revitalizării şi modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat – IAR-99 SM este „realizarea unor aeronave de şcoală şi antrenament necesare pregătirii avansate a piloţilor pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române”.
Oficialii Forţelor Aeriene au subliniat că programul de înzestrare are ca scop menţinerea capabilităţii aeriene de sprijin aerian apropiat şi intervenţia împotriva ţintelor aeriene de viteză mică.