Ștefan Radu Oprea, despre reindustrializarea României: Venim cu o strategie pe perioada 2024-2030

Radu Ştefan Oprea Radu Oprea

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a anunțat joi o nouă strategie industrială pentru perioada 2024-2030. Aceasta strategie va avea ca obiectiv principal reindustrializarea României.

Strategia anunțată de ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, pune accent pe tranziția către industrii verzi, energie curată și stimularea competitivității companiilor românești în peisajul european.

Aceasta reprezintă o schimbare majoră în abordarea economică a țării, după mai bine de 15 ani de absență a unor planuri concrete în domeniu.

„Ultima strategie industrială a României a fost promovată în 2005 și a avut ca termen 2005-2008. De atunci nu s-au mai întâmplat foarte multe lucruri, din punct de vedere al strategiei. Acum venim cu o strategie pe perioada 2024-2030, care are în vedere toate dezvoltările din ultima perioadă. (…) Vorbim despre tranziția industriei românești către o tranziție a energiilor curate”, a spus ministrul Economie.

Ștefan Radu Oprea, despre obiectivele principale

Ștefan Radu Oprea a explicat că strategia actuală răspunde provocărilor recente, inclusiv prețurilor ridicate ale energiei, care afectează competitivitatea companiilor românești și europene. Planul include șase obiective majore:

  • Retehnologizare și inovare, cu accent pe dezvoltarea industriilor verzi.
  • Stimularea exporturilor și creșterea rezilienței lanțurilor de valoare naționale și europene.
  • Crearea de locuri de muncă înalt calificate și formarea competențelor necesare industriei moderne.
  • Acces sporit la finanțare pentru companii.
  • Decarbonizarea industriilor energo-intensive.
  • Susținerea competitivității marii industrii.

Aceste măsuri sunt susținute de o analiză macroeconomică ce include productivitatea muncii, valoarea adăugată pe sectoare industriale și comerțul exterior.

„Ca să putem deveni competitivi, ca producție industrială, avem nevoie de energie suficientă, verde, curată și ieftină. Am făcut o analiză combinată macroeconomică, din punct de vedere al productivității muncii, al valorii adăugate la nivel de sectoare industriale, al comerțului exterior a României și, în același timp, o analiză transversală pe ecosisteme economice, pe lanțuri de valori care au valoare adăugată” a declarat Ștefan Radu Oprea.

Finanțare și resurse pentru reindustrializare

Ministerul Economiei a identificat programe de finanțare pentru a sprijini aceste inițiative. Printre acestea se numără schemele de ajutor de stat anunțate de premierul Marcel Ciolacu, care includ fonduri de peste 1 miliard de euro pentru companii.

De asemenea, extragerea gazelor din Marea Neagră reprezintă o oportunitate de creștere economică, prin valorificarea lor în România.

„Ce este important, că au fost identificate programele de finanțare pentru a putea vorbi despre reindustrializarea României. (…) Sunt acele scheme de ajutor de stat, acele programe anunțate deja de către premierul Marcel Ciolacu, peste un miliard de euro pentru susținerea companiilor. Lucrurile acestea fac ca România să poată beneficia de șansa unică pe care o avem astăzi în peisajul european” a subliniat Oprea.

Strategia pentru resursele minerale neenergetice

O componentă importantă a planului de reindustrializare vizează exploatarea resurselor minerale neenergetice. Aceasta include crearea unui lanț industrial integrat, de la cercetare și prospecțiune până la prelucrare și valorificare.

Ministrul Ștefan Radu Oprea a declarat că România își propune să devină un pol de dezvoltare durabilă în Europa în acest domeniu până în 2035.

În sprijinul acestei strategii, a fost promovată o nouă lege a mineritului neenergetic, care prevede utilizarea de tehnologii prietenoase cu mediul și respectarea dorinței comunităților locale privind deschiderea proiectelor.

„Sunt mai multe condiții care tot simultan trebuie să fie îndeplinite, astfel încât să putem vorbi despre minerit în România. (…) Sunt mai multe companii cu capital de stat care au depus proiecte la Comisie Europeană pentru a putea veni cu tehnologii noi în România” a menționat ministrul.