Ştefan-Radu Oprea a participat miercuri, 22 mai, la deschiderea oficială a expoziţiei Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, organizat la Romaero Băneasa. Acesta este cel mai mare eveniment regional dedicat apărării şi securităţii.

Ştefan-Radu Oprea cere revitalizarea, modernizarea şi dezvoltarea industriei

În cadrul evenimentului au fost reuniți 400 de producători globali de echipamente şi tehnică militară şi peste 300 de delegaţi străini de nivel înalt. Au fost prezenți reprezentanţi ai structurilor MEAT şi MAPN.

În acest context, ministrul Economiei a spus că Guvernul trebuie să susţină industria naţională de apărare prin politici publice.

El subliniază și că sunt necesare reglementări legislative pentru reforma resursei umane şi schimbarea mentalităţii privind achiziţia de produse, tehnică militară şi servicii.

De asemenea, Ştefan-Radu Oprea a evidenţiat că industria naţională de apărare reprezintă un domeniu strategic al economiei menit să contribuie la protecţia intereselor esenţiale de securitate ale României.

Totodată, revitalizarea, modernizarea şi dezvoltarea industriei de apărare sunt marile provocări ale acestui sector, conform unui comunicat publicat de Ministerul Economiei pe Facebook.

„Strategia naţională pentru industria de apărare se află astăzi în faza finală la nivelul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Am depus astfel toate eforturile pentru ca schimbările atât de necesare acestui domeniu să se realizeze în timp cât mai scurt”, a declarat Oprea.

Investiţiile în cercetare-dezvoltare-inovare sunt vitale

Ministrul Economiei a subliniat că investiţiile în cercetare-dezvoltare-inovare sunt vitale. Doar prin colaborare instituţională între ministerele de resort şi institute de cercetare şi universităţi industria de apărare va putea răspunde nevoii de realizare a unor produse competitive, spune el.

După deschiderea BSDA a avut loc semnarea a două memorandumuri de înţelegere. Primul este Memorandumul de înţelegere între Societatea Uzina Mecanică Cugir, sucursala CN Romarm SA şi Hekler & Koch GmbH Germania.

Acesta are ca scop negocierea unui joint venture organizat ca parteneriat strategic în industria naţională de apărare pentru realizarea în comun pe platforma Uzinei Mecanice Cugir de arme calibru mic şi armament uşor (Small Arms and Light Weapons) cu tehnologie NATO.

Al doilea este Memorandumul de înţelegere între Societatea Romaero SA şi Aeroplex of Central Europe Aircraft Technology Center Ungaria. Va permite companiei româneşti să furnizeze servicii de întreţinere şi reparaţii pentru aeronavele din familia Boeing 737 classic & NG şi Airbus A320 pentru satisfacerea nevoilor în evoluţie ale clienţilor şi partenerilor, la cele mai înalte standarde de excelenţă şi eficienţă.

Vineri se va realiza și un pas important în perspectiva producţiei primei drone româneşti

Ministrul a spus apoi că vineri, 24 mai, CN Romarm SA va semna un Memorandum de înţelegere cu General Dynamics Ordnance and Tactical Systems Statele Unite ale Americii.

Acesta va crea premisele necesare modernizării producţiei de muniţii de calibru mare şi dezvoltării de capacităţi de producţie pentru muniţie standard NATO în facilităţile CN Romarm.

Vineri se va realiza și un pas important în perspectiva producţiei primei drone româneşti. Prin intermediul Societăţii Carfil SA, subsidiară a companiei naţionale Romarm SA, se va semna un acord strategic de cooperare industrială cu producătorul american de drone militare şi civile – Periscope Aviation, în cadrul Bucharest International Defence Show and Exhibition (BSDA) 2024.

Amintim că Ştefan-Radu Oprea a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi guvernamentali şi companii importante din industria de apărare, participante la eveniment, care au vizat intensificarea cooperării tehnologice şi industriale.

Ștefan-Radu Oprea
SURSA FOTO: Facebook, Stefan Radu Oprea

Primele două zile ale BSDA 2024 sunt dedicate vizitatorilor oficiali, militarilor şi oamenilor de afaceri

Primele două zile ale BSDA 2024 sunt dedicate vizitatorilor oficiali, militarilor şi oamenilor de afaceri, iar cea de-a treia zi este destinată publicului larg.

La deschiderea de miercuri au fost prezenţi:

  • prim-ministrul Marcel Ciolacu;
  • ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr;
  • preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă;
  • ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec;
  • reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai diverselor structuri ale Ministerului Apărării Naţionale.

Printre companiile prezente la eveniment se numără

  • Rafael Advanced Defense Systems, compania israeliană producătoare a sistemului de apărare aeriană Iron Dome;
  • compania Raytheon, producătorul sistemului Patriot;
  • General Dynamics;
  • BAE Systems;
  • Elbit Systems;
  • Beretta;
  • companii din industria naţională de Apărare precum Romarm, Aerostar Bacău, Pro Optica şi BlueSpace Technology.