Cu o tradiție îndelungată, fondată în anii 1960, compania a evoluat constant. Aceasta și-a consolidat poziția de lider în producția și distribuția de produse chimice. Chimcomplex a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării acestui sector în România.
Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex, este cel ce a răspuns întrebărilor.
Cu ce cifră de afaceri și cu ce profit net ați încheiat anul 2023?
În anul 2023 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1.339 milioane de lei. La 31 decembrie 2023, compania a înregistrat un profit operațional (rezultat din exploatare) de 112 milioane lei. Pe total activitate, rezultatul net a fost un profit de 76 milioane lei.
În contextul unei scăderi continue a consumului începută în a doua parte a anului 2022, volumul vânzărilor Chimcomplex a înregistrat o diminuare cu 38% în 2023 față de 2022. Cu toate acestea, eforturile de reducere a costurilor au dus la obținerea unei marje a profitului operațional de 8% în anul 2023.
Ce investiții ați realizat în ultimul an? Ce investiții aveți plănuite pentru următorul sau următorii ani?
Investițiile strategice rămân un pilon central al abordării noastre. În 2023 am finalizat investiția la cea mai mare centrală de cogenerare de înaltă eficiență construită în România, în ultimii 11 ani. Această investiție a crescut capacitatea noastră energetică cu încă 49.6 MWh, ce este folosită de întreaga platformă industrială Chimcomplex. Noua componentă a sistemului reduce emisiile de CO2 cu peste 88.000 de tone pe an în prima etapă. Ne ajută să fim mai competitivi din punct de vedere economic pe piața europeană.
De asemenea, am finalizat investiția într-o centrală de producție de energie prin trigenerare, unică în Europa în industria chimică.
Tot în 2023 am demarat și proiectul de construcție a unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz în sectorul încălzirii centralizate de la Râmnicu Vâlcea.
Investiția într-o tehnologie inovatoare pentru producția de polioli prietenoși cu mediul înconjurător era următoarea etapă necesară după inaugurarea din 2022 a uneia dintre cele mai moderne fabrici de polioli din Europa la Rm. Vâlcea, după o investiție de 40 milioane de euro. Aceasta a mărit capacitatea de producție a companiei la peste 187.000 de tone pe an. Valoarea totală a proiectului a fost de 2.431.000 Euro.
Așadar, în fața dificultăților, Chimcomplex a rămas un exemplu de perseverență. Suntem hotărâți să continuăm pe acest drum, să ne adaptăm și să inovăm, investițiile noastre reflectând angajamentul de a crea valoare pentru România și UE.
Care au fost principalele provocări prin care a trecut compania dumneavoastră în ultimul an?
Suntem peste indicatori în contextul în care industria chimică europeană se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din ultimele 6 decenii. Cererea scade, investițiile se mută în alte regiuni. Iar prețurile energiei și gazului sunt cu 400% mai mari decât în SUA, China și Țările Arabe.
În Europa, combinatele chimice care continuă activitatea funcționează la jumătate din capacitate. 26 dintre ele s-au închis definitiv. 75.000 de salariați au fost disponibilizați. În acest context, în 20 februarie împreună cu alți 72 de lideri din industrie, am semnat „Declarația de la Anvers”. Este un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene, consolidarea sectoarelor industriale de bază și asigurarea competitivității și rezilienței acestora în contextul schimbărilor geopolitice.
S-a înțeles acum, după 2 ani de dezinformare, că fără industrie Europa se va prăbuși! Sperăm că cele 10 propuneri ale declarației se vor concretiza în legi care apoi se vor aplica corect.
Industria chimică a Europei a înregistrat o scădere cu încă 8%, al treilea an consecutiv. Toate companiile producătoare de chimicale de bază continuă să raporteze o scădere cu două cifre. Producția de petrochimicale din 2023 a fost cu 13,8% mai mică în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.
Producția de chimicale din China și SUA sunt astfel avantajate datorită prețurilor la energie și gaz care sunt de 4 ori mai mici. De aceea au exportat la cele mai mari niveluri atinse vreodată. Doar în Europa, Rusia a exportat cu 285% mai mult, SUA cu 175% și EAU cu 210% în 2023 față de 2022.
Care sunt diferențiatorii companiei dumneavoastră în piața în care activați?
Chimcomplex reușește să rămână în echilibru datorită structurii complexe și diversificate a producției extinsă pe 22 de grupe de produse diferite.
Cum vă selectați și fidelizați angajații?
Suntem bucuroși că avem colegi care ne-au oferit oportunitatea de a îi forma pentru un viitor sigur, într-o meserie căutată încă din liceu. Implicarea continuă în educație reprezintă angajamentul companiei de a participa activ la viața orașului și de a influența în mod pozitiv dezvoltarea tinerilor din zonă.
Creșterea record a pachetului salarial cu 42%, în următorii 2 ani, este principala veste adusă de noul CCM semnat la începutul lui 2024. Adaptat la politici fiscale actuale, acesta depășește așteptările din industrie, aducând cele mai mari creșteri salariale din România. Noul contract colectiv de muncă a fost negociat cu 6 luni mai devreme de data expirării celui actual pentru a veni în sprijinul salariaților ale căror venituri au fost impactate de creșterile prețurilor din întreaga economie.
Suplimentar unui pachet motivațional extins, Chimcomplex a lansat încă din anul 2021 Planul de acționariat pentru salariați – ESOP 2022-2032, un instrument de fidelizare și de motivare. Toți salariații au primit în 2023 cel puțin 100 de acțiuni gratuite. În 2024 un alt pachet de 120 acțiuni va fi acordat angajaților. Acesta are o valoare în creștere cu 20%.
În 2025, pachetul va crește din nou cu 20% față de pachetul de bază, ajungând la 140 de acțiuni/salariat. Pachetele de acțiuni vor crește cu 20% în fiecare din următorii 3 ani.
Ce programe de CSR ați desfășurat în ultimul an? Ce programe aveți prevăzute pentru următorul an?
Chimcomplex este o companie implicată în susținerea și dezvoltarea comunităților printr-o serie de inițiative menite să promoveze sportul, cultura, educația și sănătatea. Angajamentul nostru față de creșterea calității vieții și susținerea dezvoltării durabile în zonele în care operăm și nu numai este deja cunoscut.
Începând cu 1 ianuarie 2023, Chimcomplex a încheiat un parteneriat cu SCM Râmnicu Vâlcea pentru a deveni, alături de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, sponsorul principal al echipei.
Totodată Chimcomplex este partener finanțator al Rugby Club Venus din 2023. Împreună promovăm tinerelor valori sănătoase precum: curajul, atitudinea, și disciplina susținute de un stil de viață sănătos și echilibrat.
În 2023 ne-am arătat suportul pentru inițiativele de sănătate alături de Asociația Medicală Spitalul Universitar De Urgență București și Fundația CMU -Regina Maria. Am militat pentru protecţia copilului şi al promovării drepturilor lor împreună cu Fundația Sera România și Managerii Viitorului. Chimcomplex are continuă anual diverse parteneriate cu instituții de învățământ tehnic din țară pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ profesional tehnic sau prin învațământ dual.
Cum ați caracteriza mediul economic din România?
Ca antreprenor în România se trăiește cu un efort de 3 ori mai mare decât în orice altă țară europeană! Ni se pare că sistemul este prea vast ca să-l schimbăm, însă noi suntem problema. Noi trebuie să ne schimbăm întâi. Trebuie să fim în sfârșit profesioniști și să ne asumăm că o să o încasăm de la cei pasivi din jur.
O să fim refuzați, vom primi vorbe grele, chiar ură, de la ceilalți care nu vor să se schimbe! Însă numai așa putem să ajutăm real sistemul și să obținem schimbarea!
Cum vedeți viitorul economic al țării? Dar al companiei dumneavoastră în acest mediu?
România a avut în anii 1990 o industrie chimică înfloritoare formată din 74 de platforme chimice. Astăzi au rămas în funcțiune doar 14! Țara nostră exporta produse chimice de 34 miliarde euro în 1990. Astăzi, sectorul chimic este cel mai mare „contributor” la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde de euro. În condițiile în care aceeași industrie chimică are tot ce îi trebuie să se relanseze și să devină unul dintre motoarele cele mai mari de creștere a economiei României.
La nivel strategic, României i-a lipsit o politică națională de sprijin și dezvoltare a industriei chimice naționale, industrie care este o mare avuție națională.
Trebuie să avem şi noi cât mai repede aceeaşi strategie, ca restul ţărilor din UE. Altfel industria locală dispare. Echipa noastră va face în chimia României mai mult decât a făcut generația părinților noștri. Țintim să devenim cel mai mare grup industrial din Estul Europei și în primele 5 din Europa.
Dacă ar fi să vă caracterizați compania printr-o frază, care ar fi aceea?
Chimia nu este totul, dar totul vine din chimie.
Cât de mult v-a afectat situația tensionată de la granițele României? Puteți da exemple concrete?
Evoluțiile nefavorabile și imprevizibile ale mediului de afaceri generate de conflictele militare și crizele multiple la nivel global, au culminat cu dificultatea contractării materiilor prime esențiale pentru Chimcomplex, dar și cu menținerea ridicată a prețurilor la gaze naturale, energie electrică, propilenă ceea ce ne-a determinat să lansăm un plan intern care vizează reduceri de costuri și accelerarea investițiilor, urmărind să asigure stabilitatea și sustenabilitatea în fața dificultăților prezente și viitoare.