Chimcomplex face parte din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza. El a participat şi la precedenta licitaţie de vânzare a Oltchim, din 2012, însă a pierdut în faţa lui Dan Diaconescu.

În raportul companiei se precizează că acţionarii Chimcomplex au aprobat achiziţia Oltchim ‘în măsura în care Chimcomplex Borzeşti câştigă licitaţia organizată în acest sens, inclusiv în schimbul unui preţ care depăşeşte 20% din totalul activelor imobilizate ale societăţii’.

Totodată, acţionarii au mai aprobat ‘atragerea de către societate a fondurilor necesare achiziţionării activelor SC Oltchim SA Rm. Vâlcea sau a părţilor sociale ale SC Oltchim PSV SRL, prin contractarea de către acesta, de la una sau mai multe instituţii financiare, a unor împrumuturi în valoare maximă de 200.000.000 (două sute milioane) euro şi constituirea, în vederea garantării obligaţiei de rambursare a sumelor contractate de la instituţiile financiare, de ipoteci mobiliare şi imobiliare asupra tuturor activelor SC Oltchim SA Rm. Vâlcea sau ale SC Oltchim PSV SRL şi/sau a tuturor activelor societăţii (de exemplu: imobile, conturi, stocuri, participaţii în alte societăţi)’.

În această toamnă, omul de afaceri clujean Ştefan Vuza s-a întâlnit cu prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu, pentru a-şi exprima intenţia de a participa la privatizarea SC Oltchim SA.

Investitorul clujean a afirmat, în cadrul întâlnirii, că, deşi Oltchim se află sub legea insolvenţei şi înregistrează în continuare pierderi, el intenţionează să preia întreaga activitate a combinatului, cu funcţionarea la capacitate maximă a tuturor secţiilor de pe platformă, asigurând capital de lucru de 50 de milioane de euro, capital de investiţii urgente de 25 de milioane de euro şi capitalurile necesare pentru investiţiile de mediu, toate aceste investiţii urmând a fi făcute în condiţiile menţinerii locurilor de muncă, potrivit declaraţiilor ulterioare ale prefectului.

În decembrie, Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro valoarea-reper a activelor Oltchim, care au fost transferate la o nouă societate şi vor fi scoase la privatizare. Creditorii au aprobat şi înfiinţarea acestei noi societăţi, Oltchim SPV, care va prelua activele viabile ale Oltchim SA, vechea companie, şi va fi privatizată.

Ofertele angajante din partea investitorilor interesaţi se vor depune până la 31 ianuarie 2014. Combinatul petrochimic din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă.

Anul 2013 a fost unul extrem de dificil pentru Oltchim, la finele lunii ianuarie combinatul intrând oficial în insolvenţă, după ce, timp de 40 de ani, a fost inima economiei judeţului Vâlcea. De la 10.000 de angajaţi, câţi avea în perioada sa ‘de glorie’, Oltchim a rămas, la sfârşitul anului trecut, cu aproximativ 2.300, iar de la cifrele de afaceri de sute de milioane de euro pe care le înregistra în perioada post-decembristă, a ajuns 11,3 milioane de euro, raportaţi în luna septembrie, în condiţiile funcţionării la 25% din capacitate.

Omul de afaceri Ștefan Vuza are o avere de 65-67 de milioane de euro, conform celei mai recente ediții a TOP 300 CAPITAL Cei mai bogați români.