"Sigur, astfel de evenimente nu vin în ajutorul nostru, acest lucru e clar, dar eu zic să aşeptăm finalizarea acestei anchete, pentru că încă nu putem trage o concluzie. În cazul că aceste concluzii (ale Comisiei Europene – n.red.) vor fi nefavorabile, Hidroelectrica va avea o problemă, inclusiv s-ar arunca poate o lumină mai puţin favorabilă asupra activităţii noastre, dar cred avem membri foarte mulţi, nu numai din zona de stat, ci şi din zona privată care nu pot fi afectaţi de activitatea unei entităţi. Activitatea noastră merge înainte indiferent ce se întâmplă şi eu sper ca această investigaţie să nu aibă un efect negativ”, a spus Stelian Gal.

Hidroelectrica SA este unul dintre membrii fondatori ai Centrului Român al Energiei (CRE), organizaţie profesională pentru companiile şi societăţile energetice româneşti, care şi-a inaugurat miercuri după-amiază biroul de la Bruxelles.

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, iniţierea a cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica S.A., producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie electrică.

Scopul acestor acţiuni ale Hidroelectrica ar fi fost de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcţionare, prin creşterea veniturilor acestora sau printr-o combinaţie a celor două elemente, încălcând astfel normele UE în domeniul ajutoarelor de stat.
Concret, executivul comunitar doreşte să verifice dacă Hidroelectrica a subvenţionat indirect clienţii vânzându-le acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei, în condiţiile în care există indicii că statul român ar fi influenţat deciziile de a încheia aceste contracte în condiţiile date.
Sursa: Agerpres