Ministrul Justiției a recunoscut indirect în cadrul ședinței plenului Consiliului Superior al Magistraturii de joi că a încălcat procedurile legale atunci când a trimis spre avizare proiectele de modificare a legilor justiției. Proiectul trimis în urmă cu două săptămâni CSM era semnat doar de el, fără să fie obținute avizele interministeriale.
Ministrul Justiției Stelian Ion a trimis, în urmă cu două săptămâni, Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a legilor justiției. Proiectul era semnat însă doar de ministrul Justiției, fără să aibă vreun aviz, motiv pentru care președintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, a solicitat lămuri de la Ministerul Justiției și de la premier.
În ședința plenului CSM de astăzi, 8 aprilie, Stelian Ion a anunțat că proiectul va fi retransmis după obținerea avizelor, recunoscând astfel indirect că a încălcat procedurile, mai exact art. 22 din HG 561/2009.
„Vom trimite un răspuns la adresa pe care mi-ați înaintat-o. Este clar că vom înainta în urma avizării de către toate ministerele, vom trimite acele avize și toate punctele de vedere, cu mențiunea care au fost preluate, în ce măsură au fost preluată și va fi nevoie de o altă analiză, așa încât vă rog să țineți cont de acest fapt. Se va retrimite proiectul în urma obținerii tuturor avizelor”, a declarat Stelian Ion.
Orban: Proiectul de modificare a legilor justiției nu a fost discutat în coaliția de guvernare
Amintim că, președintele PNL, Ludovic Orban, declara la sfârșitul săptămânii trecute că proiectul privind modificarea legilor justiției pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliția de guvernare și nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample.
„Proiectele de modificare ale legilor justiției vor trebui să facă obiectul unor ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiției către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliție și care să fie supus unei dezbateri publice ample, așa cum de altfel solicita și Comisia de la Veneția atât în privința legilor justiției cât și în privința codurilor penal și de procedură penală. Acestea trebuie să se adopte printr-o amplă dezbatere în societate și să reprezinte cu adevărat modificări ale legii care să pună bazele unui sistem de justiție modern, la standarde europene”, a spus Orban.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin