Elena Iordache, președintele Asociației Procurorilor din România lansează acuzații extrem de grave la adresa ministrului Justiției. Mai exact, aceasta susține că Stelian Ion prezintă "trunchiat" raportul Comisiei de la Veneţia şi decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Mai exact, președintele Asociației Procurorilor din România susține că maniera lui Stelian Ion vine în contextul în care în cazul acestor documente internaţionale nu este recomandată în mod explicit desfiinţarea Secţiei Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (Secţia Specială).
În cadrul unor declarații făcute la România Tv, Elena Iordache consideră că „SIIJ ar trebui să funcţioneze la capacitatea pe care o prevede în acest moment, nemodificată, neabrogată”.
Totodată, ea a subliniat faptul că este necesară o evaluare riguroasă a SIIJ, în contextul în care secția nu produce rechizitorii.
„E necesară o evaluare a activităţii acestei secţii (SIIJ). Secţia nu produce rechizitorii. Dacă activitatea unui Parchet se rezumă prin numărul de rechizitorii, e grav.
Atâta timp cât această secţie nu funcţionează la capacitatea prevăzută de lege, cu numărul de posturi ocupate, 15 posturi de procurori şi restul, un an de zile să funcţioneze în parametri legali ca grad de ocupare, abia după aceea putem să facem o evaluare a activităţii SIIJ. Legea din acest moment spune clar că atunci când apare un necesar de majorare a numărului posturilor la această secţie, procurorul general poate să propună majorare acestui număr de posturi.
Nici aceia nu sunt la SIIJ. Mai sunt 5 sau 6, dar n-au fost niciodată 15. Legea nu spune rămâneţi în 15 procurori şi lucraţi aşa pe veci. Numai în acest moment vom putea discuta despre desființare sau dacă îşi îndeplineşte atribuţiile prevăzute corespunzător de lege”, a explicat Elena Iordache, președintele Asociației Procurorilor din România, în direct la Romania TV.
Ce a făcut Stelian Ion
În acest context, șefa procurorilor îi acuză pe guvernanți că prezintă în mod trunchiat informaţii din documente internaţionale pentru a justifica desfiinţarea SIIJ.
Totodată, ea a subliniat și faptul că în acest context Comisia de la Veneția trebuie să știe reforma reală a sistemului de justiție.
Elena Iordache a mai adăugat că nici în decizia CJUE nu se precizează că SIIJ este în mod legal înfiinţată, nu corespunde dispoziţiilor constituţionale şi în consecinţă trebuie desfiinţată.
„Au fost prezentate trunchiat în presă raportul Comisiei de la Veneţia pe chestiunea legată de SIIJ în care se spune că Comisia recomandă desfiinţarea SIIJ. Nu!
Comisia de la Veneţia spune că, în contextul unei reforme reale a sistemului de justiţie. O reformă reală a sistemului de Justiţie nu înseamnă desfiinţarea acestei secţii. Să nu citim trunchiat documentele internaţionale. La fel de trunchiat a fost citată şi decizia CJUE.
Nici în decizia CJUE nu se precizează că SIIJ este în mod legal înfiinţată, nu corespunde dispoziţiilor constituţionale şi în consecinţă trebuie desfiinţată. Nu! E o mare durere pentru colegii mei din Justiţie care văd constant cum şi ministrul Justiţiei citează trunchiat, selectiv şi probabil într-o formă care să răspundă întrebărilor şi ţelului pe care şi l-a propus, citează trunchiat documentele internaţionale”, a mai spus Elena Iordache.
Politicienii atacă justiția
În același timp, șefa procurorilor a mai adăugat că în prezent „asistăm în ultima vreme la un atac direct din partea politicienilor şi din partea actulului ministru al Justiţiei cu privire la judecători şi judecătorii CCR”.
În ceea ce privește acuzațiile aduse la adresa lui Stelian Ion, Elena Iordache susțne că ministrul vrea să reducă prevederile legale privind vechimea procurorilor care doresc să acceadă la structurile specializare DIICOT Şi DNA.
„Vrea să reducă vechimea la şapte ani, dintre care doi sunt stagiul de formare la INM. Mai exact cinci ani de experienţă profesională. (…) Procurorii care vor putea accede de la cel puţin şapte ani, dintre care doi la stagiu de formare la INM, câtă experienţă, specializare, profesionalism ar avea?”, s-a întrebat şefa procurorilor.