Capital: Ati acceptat oferta de la Tele 7 abc pentru functia de director de programe? Stelian Tanase: Dupa ce am fost dat afara de la Realitatea TV, am avut mai multe oferte, patru-cinci, intr-un timp foarte scurt, si in functie de interesul partilor am intrat in negocieri. Cele mai avansate negocieri le-am purtat cu Tele 7abc. M-am intalnit cu patronul postului, cu consilierii sai si discutiile au ajuns foarte departe la bugete, proiecte, grila, strategie. Planul pe care l-am conceput este pent
Capital: Ati acceptat oferta de la Tele 7 abc pentru functia de director de programe?
Stelian Tanase: Dupa ce am fost dat afara de la Realitatea TV, am avut mai multe oferte, patru-cinci, intr-un timp foarte scurt, si in functie de interesul partilor am intrat in negocieri. Cele mai avansate negocieri le-am purtat cu Tele 7abc. M-am intalnit cu patronul postului, cu consilierii sai si discutiile au ajuns foarte departe la bugete, proiecte, grila, strategie. Planul pe care l-am conceput este pentru doi ani. Trebuie sa va spun, insa, ca nu m-am hotarat. N-am batut palma. Sunt multe lucruri care trebuie stabilite, iar eu sunt un om prudent si circumspect. Vor mai fi cateva runde de negocieri. Daca voi avea garantii ca exista o seriozitate si o dorinta de sustinere financiara a proiectului meu, atunci chiar va trebui, intr-o noapte, sa stau cu picioarele intr-un lighean cu apa rece si sa iau o decizie, pentru ca aici este o problema de destin.
Capital: Un destin care o sa va tina departe de masa de scris?
Stelian Tanase: Nu, problema de destin este daca o sa stau in fata sau in spatele camerelor de luat vederi, daca voi ramane un intelectual, un om de opinie onest, calificat, cu influenta – spun unii – sau ma apuc de administrarea unei televiziuni. Este un moment dificil pentru mine, de aceea, la aceasta ora inca nu m-am decis.
Capital: Dar nu a fost o schimbare de destin cand ati decis sa realizati talk-show-uri TV?
Stelian Tanase: A fost, intr-adevar, si am luat foarte greu decizia. Prima data m-a intrebat regretatul Iosif Sava de ce nu fac o emisiune. Intrarea mea in televiziune s-a produs prin Pro TV. In 1998, Adrian Sarbu m-a chemat sa scriu un serial de 52 de episoade despre caderea comunismului. Am scris 37 de episoade. Proiectul nu s-a mai facut, dar am vazut cum functioneaza o televiziune. Apoi m-a chemat Antena 1 si am facut talk-show-ul „2 plus 1”,care a avut un mare succes. Dupa trei luni emisiunea a fost scoasa din grila, si atunci am inteles ca sunt si alte ratiuni decat cele economice care influenteaza politica unui post.
Capital: Antena 1 v-a oferit „Orient Expres”.
Stelian Tanase: Da, dar sambata la ora 11, cand nu se uita nimeni. Initial am vrut sa refuz, dar mi-am spus ca astfel de provocari trebuie sa le accepti, pentru ca, nu esti ca in gara. Foarte multi prieteni m-au criticat pentru ca in acea vreme, Antena 1 avea o colectie de oameni de televiziune care nu erau din lumea mea. In ciuda acestor critici, in timpul meu de doua ore am facut ce am stiut si ce am crezut. „Orient Express” a fost un pariu castigat. Erau liste lungi de oameni care se inscriau sa apara la mine.
Capital: Primeati telefoane de la politicieni cu rugamintea: vreau si eu la „Orient Express”?
Stelian Tanase: Da, au fost mari presiuni si la mine, si prin intermediul postului. I-am refuzat pe multi, si pe Iliescu, si pe Constantinescu! Cu ce ocazie sa va invit? Este vreo declaratie politica, este vreun eveniment? Mi-am facut foarte multi dusmani cu „Orient Express”. Am fost dat afara de la Antena 1 din ratiuni politice. Totusi, cred ca Sorin Oancea este cel mai bun manager de televiziune din Romania, chiar daca nu s-a purtat fair cu mine.
Capital: Cum ati fost dat afara de la Realitatea TV?
Stelian Tanase: M-a chemat patronul si mi-a spus ca din 3 februarie emisiunea este scoasa din grila. Punct. Ce argumente? Nici unul. Am incercat sa-mi pledez cauza, ca era un an de munca, facusem peste 200 de emisiuni. Atunci am fost foarte frustrat, acum sunt foarte linistit si bucuros ca stau si scriu.
Capital: Cum vedeti peisajul TV din Romania?
Stelian Tanase: Televiziunile noastre se afla intr-o urgenta economica, pentru ca piata de publicitate este foarte mica. Din acest motiv, ele sunt vulnerabile. Asta face ca patronii televiziunilor sa caute alte surse de finantare: contractele de publicitate cu statul. Eu nu cred ca in acest moment vreo televiziune face profit. Televiziunea este un urias mijloc de influenta. Recent, un patron de televiziune mi-a explicat foarte clar ca televiziunea este pentru el un instrument care ii apara afacerile din economie, care ii tine la respect pe adversari si pe jurnalistii care scriu impotriva lui. Cred ca toti patronii de televiziuni gandesc in felul acesta. Pe de alta parte, unele televiziuni s-au nascut si ca instrumente politice. Oameni care aveau afaceri in alte domenii si-au facut si o televiziune, din ratiuni clar politice.
Capital: Aveti incredere in vreo televiziune?
Stelian Tanase: Nu. Eu sunt un insider al politicii. Eu stiu cand informatia de pe ecran este fasificata si cand un jurnalist sau un politician minte. Nu sunt un telespectator inocent si nu cred ca exista un jurnal de stiri obiectiv in Romania. Peste tot simt „coada de dinozaur” a politicii si intereselor economice.
Capital: Care dintre emisiunile realizate v-au adus mai multi bani?
Stelian Tanase: Trebuie sa spun ca sunt foarte scump pe piata si nu ma livrez ieftin nimanui. Este foarte scump sa colaborezi cu Stelian Tanase. Nu vreau sa dau sumele, pentru ca sunt confidentiale, dar sfatuiesc tinerii jurnalisti sa nu se vanda ieftin.
CARTE DE VIZITA
Stelian Tanase, scriitor si politolog, s-a nascut pe 17 februarie 1952.
Este absolvent al Facultatii de Filozofie-Istorie, Universitatea Bucuresti, si doctor in sociologie.
Este autor a numeroase carti de publicistica, romane, studii si scenarii de film.
A realizat talk-show-urile „2 plus 1” (Antena 1), „Orient Expres” (Antena 1) si „Zece si un sfert” (Realitatea TV).