tocat” din grila TV Romania 1?
Stelian Tanase: Am primit un fax semnat de directorul de programe (Titi Dinca – nota red.), in care mi s-a spus ca nu se mai prelungeste contractul. Am primit faxul cu un sentiment de usurare, pentru ca „Masina de tocat” a fost pentru mine o mare sursa de tensiune.
Capital: Cum s-au desfasurat negocierile cu TVR pentru prelungirea contractului?
Stelian Tanase: La sfarsitul lui noiembrie, am facut niste propuneri cu privire la modul in care ar putea sa creasca audienta emisiunii. Discutia nu a fost o negociere si nu a fost pusa in contextul prelungirii contractului. Am propus sa produc independent, iar audienta dinaintea inceperii emisiunii mele sa fie de cel putin 20% cota de piata, asa incat audienta „Masinii de tocat” sa aiba de unde sa scada sau sa creasca. A fost o falsa negociere, o capcana, ca sa existe alibiul ca s-a negociat. In fapt, nu s-a negociat nimic. Cand a inceput aceasta discutie, principalul meu colaborator (producatorul emisiunii – nota red.) a fost informat ca nu i se va incheia contractul de munca dupa 31 decembrie. Deci decizia de eliminare a emisiunii era deja luata.
Capital: Ati discutat clar posibilitatea prelungirii contractului?
Stelian Tanase: Intelegerea verbala intre mine si Nicolau a fost un contract pe doi ani. Eu n-as fi acceptat niciodata sa intru in televiziune pentru doua luni. Dupa aceasta discutie, am fost informat ca fiind vorba despre bani publici, nu mi se poate incheia contract decat pana la 31 decembrie 2003. Cu toate acestea, Valentin Nicolau si Mariana soitu (directorul canalului Romania 1) m-au asigurat ca, indiferent ce semnam, intelegerea pe doi ani ramane valabila.
Capital: Care erau obligatiile dvs. si cele al televiziunii?
Stelian Tanase: Initial, ei au cerut o cota de piata de 16%. Era imposibil, pentru ca brandul TV Romania 1, conform sondajelor, nu putea face mai mult de 8-10% pe acel interval orar. Pentru ca ei au spus ca incheie contracte pe audienta mai mare decat cea normala, am semnat pentru 12% cota de piata. A fost greseala mea, pentru ca verificasem sondajele de audienta si, asa cum prevedeam, emisiunea mea a avut o cota de piata intre 8 si 10%. Daca emisiunea continua, in februarie-martie 2004, ar fi ajuns la 12%. Pentru aceasta cifra, TVR trebuia sa asigure niste conditii si nu a facut acest lucru. Emisiunea a fost promovata gresit, ca o productie agresiva. Or, eu am gandit-o ca o emisiune inteligenta, ironica, prietenoasa.
Capital: Era prevazuta rezilierea contractului deca nu faceati 12% cota de piata?
Stelian Tanase: Trebuie sa ma uit in contract… Am fost neatent la problema cu ratingul, pentru ca mi s-a spus ca nu conteaza.
Capital: Dar era trecuta o clauza referitoare la ingerinte in politica editoriala a emisiunii?
Stelian Tanase: In timpul negocierilor s-a incercat sa mi se impuna clauze care sa nu-mi asigure independenta editoriala. Aceasta a fost batalia cea mai grea a contractului.
Capital: Totusi, Valentin Nicolau a fost nemultumit de audientele talk-show-ului.
Stelian Tanase: A fost o pozitie ceruta de circumstante, pe care Valentin Nicolau era nevoit s-o adopte. Trebuia sa aiba un motiv nepolitic. In al doilea rand, a uitat promisiunile lui fata de mine.
Capital: Au fost presiuni politice asupra emisiunii?
Stelian Tanase: La inceput mi se sugerau anumiti invitati si anumite teme. Se intampla sa primesc telefoane de la ministere sau direct de la Guvern. Dar nimeni nu mi-a impus ceva si nu a trecut peste mine. N-am facut nici o emisiune din obligatie. Eu sunt primul care l-a adus in TVR, dupa trei ani, pe Traian Basescu. El era pe o lista si nu era invitat.
Capital: Ati vazut acea lista?
Stelian Tanase: Nu exista propriu-zis o lista, dar am vazut ca sunt rezerve sau opinteli la anumiti invitati: Traian Basescu, Ion Cristoiu, Adrian Cioroianu… Ei nu erau agreati.
Capital: Cand erau aceste opinteli, inainte sau dupa emisiune?
Stelian Tanase: Protocolul la TVR este ca dimineata sa se comunice invitatii. Pretextul este ca serviciul de paza a TVR trebuie sa stie si sa faca formalitatile de acces. De fapt, este o miniciuna, un alibi pentru ca ei sa afle pe cine ai invitat. Cand intarziam sa comunic invitatii, era o isterie generala.
Capital: stiati ca TVR este o televiziune obedienta Puterii. De ce ati facut un talk-show la o astfel de televiziune?
Stelian Tanase: Eu am vrut sa lucrez la TVR pentru ca modelul meu a fost Iosif Sava. Am vrut sa stau aici doi ani, dupa care sa ma retrag. Am calculat gresit. In loc sa transfer televiziunii imaginea mea independenta, s-a intamplat invers: imaginea negativa a televiziunii s-a rasfrant asupra mea si asupra credibilitatii emisiunii.
Capital: V-a impiedicat cineva din TVR sa invitati anumiti oameni?
Stelian Tanase: Dupa prima luna, i-am trimis lui Titi Dinca o scrisoare despre presiunile politice care se fac. Nu pot da numele celor din Guvern care au sunat sa se invite in emisiune.
Capital: Au fost situatii cand cei care au sunat au fost prezenti in emisiune?
Stelian Tanase: Unii da, pentru ca erau pe prima pagina a ziarelor. Nu a fost o chestiune de obedienta. Daca persoana era implicata intr-un scandal, oricum o sunam ca sa vina in emisiune. Au fost doar doua-trei cazuri.
Capital: Dati-ne un caz concret de ingerinta editoriala.
Stelian Tanase: Am anuntat ca voi face o emisiune despre Holocaust cu Radu Ioanid si Paul Shapiro, care sunt in conducerea Muzeului Memorial al Holocaustului. Unul dintre redactori s-a dus si m-a turnat. M-am trezit cu un telefon de la conducerea televiziunii, care imi spunea cum sa fac emisiunea si pe cine sa chem. Am refuzat si am facut emisiunea cum am vrut eu.
Capital: Cand ati simtit ca sunteti „tocat”?
Stelian Tanase: Dupa emisiunea despre campania pentru referendum cu Octavian Paler si Ion Cristoiu si dupa ce, intr-o alta editie, Adrian Nastase a promis ca vine si nu a venit. Un alt moment sensibil a fost cand au venit a doua oara Stolojan cu Basescu si cand Aghaton m-a atacat. A mai fost editia cu Horia Roman Patapievici si Adrian Cioroianu, cand am discutat despre ceremoniile grotesti cu sarmale, tuica si fanfare de 1 Decembrie. Iarasi a reactionat Agathon.
Capital: Se spune ca la TVR ati castigat 4.000 de dolari pe luna.
Stelian Tanase: Emisiunea a fost facuta in coproductie de TVR si de compania mea, „Orient Expres”. Pentru serviciile asigurate de compania mea, ei au platit 300 de dolari pe editie. Eu nu cred ca este mult. Dar telefoanele, oamenii, alergatura, mesele ca sa ma intalnesc cu invitatii au fost costurile mele. TVR n-a decontat niciodata nimic.
Capital: Care credeti ca au fost motivele pentru care TVR v-a angajat pentru un talk-show?
Stelian Tanase: Televiziunea este constienta de imaginea de post obedient si cred ca au vrut sa aduca un om credibil ca sa le faca o emisiune. TVR a calculat gresit, pentru ca a crezut ca ma poate controla. Au vrut sa-mi cumpere credibilitatea, dar sa ma foloseasca in alte scopuri. Cand si-au dat seama ca n-au reusit, au renuntat la serviciile mele.
„Masina de tocat” a avut o audienta fluctuanta
Cele 43 de editii ale talk-show-ului „Masina de Tocat” au avut in medie o cota de piata in mediul urban de 8,4%. In medie, emisiunea a avut in orase 349 de mii de telespectatori pe minut. In comparatie, competitorul Marius Tuca Show a inregistrat in aceeasi perioada o cota de piata de aproape 15 procente. Patru editii ale „Masinii de tocat” au depasit nivelul de 12% stabilit in contractul dintre Stelian Tanase si Televiziunea publica.