La finele lunii octombrie, Sterling Resources a anunţat că rezultatele sondei de explorare Ioana-1 de pe structura Ioana din Perimetrul XV Midia, al doilea perimetru concesionat de Sterling, indică prezenţa unor zăcăminte de gaze, dar care încă nu au putut fi estimate.
Dacă în perimetrul Midia anunţau că rezultatele sunt mai slabe decât estimările iniţiale, fiind nevoie de cercetări suplimentare de prospecţiune seismică 3D, acum reprezentanţii companiei au anunţat că “analiza preliminară a investigaţiilor geofizice indică prezenţa gazelor într-o porţiune totală de 22 de metri în gresii din Cretacicul superior, în principal în două intervale”.
Sonda Eugenia 1a fost săpată pană la o adâncime totală de 2.276 metri pe traiect, respectiv de 2.248 metri de la nivelul mării pe verticală.
“Sonda Eugenia-1 este prima sondă de explorare săpată în Perimetrul Pelican de 2.312 km2 , echivalent cu 10 perimetre din Marea Nordului aparţinând Marii Britanii”, Patrick Whitley, vice-preşedinte Sterling Resources, Explorări Internaţionale. Potrivit acestuia, prezenţa gazelor în ambele secţiuni, calcare Eocene şi gresii Cretacice Superioare, în această primă sondă de explorare este un mare pas înainte pentru explorarea perimetrului Pelican.
Un al treilea obiectiv, localizat la mai mică adâncime, însă cu un grad de risc ridicat, l-a reprezentat verificarea stratigrafiei unei zone depresionare întinse a Oligocenului evidenţiată de investigaţiile seismice. Deşi forajul a fost efectuat în direcţia înclinării pentru a permite săparea obiectivelor din Eocen şi Cretacic Superior aflate mai jos în aceeaşi locaţie a sondei, s-au identificat 100 de metri de gresii de bună calitate cu indicaţii minore de gaze. “Având în vedere calitatea şi cantitatea nisipurilor potenţial colectoare, structura Oligocenului este un prospect promiţător localizat mai sus structural faţă de actuala sondă”, a adăugat Whitley.
“Suntem încântaţi că am forat două sonde de explorare în acest an în perimetrele noastre extrem de promiţătoare din Marea Neagră, în condiţii de siguranţă şi în buget. Ne-am atins astfel obiectivele afirmate cu mult în urmă de a relua operaţiunile în România iar în continuare intenţionăm să analizăm aceste rezultate în vederea planificării unui program de lucrări ambiţios în ambele perimetre în următorii doi ani”, a declarat Mike Azancot, CEO şi Preşedinte Sterling.
Midia Resources SRL, filiala deţinută integral de Sterling Resources Ltd (cota de participare de 65%), este operatorul perimetrelor Midia şi Pelican din largul Mării Negre aparţinând României, ceilalti parteneri fiind Petro Ventures Europe BV (20%) şi Gas Plus International BV (15%).
Sterling Resources Ltd. este o companie canadiană de petrol şi gaze cu sediul la Calgary, provincia Alberta, listată la bursă în Canada. Compania derulează operaţiuni în Regatul Unit, România, Franţa şi Ţările de Jos
Mai multe detalii despre resursele de petrol şi gaze naturale din Marea Neagră puteţi citi începând de luni, 17 decembrie, în suplimentul "ENERGIA VIITORULUI", distribuit gratuit împreună cu revista CAPITAL.