De fapt, potrivit TheStreet, averea sa a crescut cu aproape 600% în deceniul de când a renunțat la conducerea uneia dintre cele mai mari companii de software din lume.

Iată cum a ajuns atât de bogat succesorul lui Bill Gates, angajat în 1980 cu un salariu de 50.000 de dolari și ce avere are acum.

Steve Ballmer, mai bogat decât Bill Gates

Forbes, considerată de obicei una dintre cele mai precise surse pentru estimarea averilor miliardarilor, a estimat averea lui Ballmer la aproximativ 121 de miliarde de dolari.

Asta l-ar situa pe locul zece în topul celor mai bogați oameni de pe pământ, cu 15 miliarde de dolari mai bogat decât fostul său coleg, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates.

Cum se compară averea lui Ballmer cu cea a altor directori Microsoft

De la începutul lunii octombrie 2024, Ballmer este cel mai bogat actual sau fost director executiv Microsoft:

Steve Ballmer (fost CEO): 121 de miliarde de dolari

Bill Gates (co-fondator, fost CEO): 106 miliarde de dolari

Paul Allen (co-fondator): 20,3 miliarde de dolari (la momentul morții, în 2018)

Satya Nadella (actual CEO): 1,4 miliarde de dolari

Cariera lui Ballmer la Microsoft

Fiul unor imigranți evrei în Statele Unite, Steve a crescut într-o suburbie bogată din Detroit, Michigan, și a urmat o școală privată, înainte de a merge la Harvard, unde a studiat matematica alături de viitorul co-fondator Microsoft, Bill Gates. Deși Gates nu a absolvit niciodată stimata Ivy League, Ballmer a absolvit – magna cum laude,  cu o dublă specializare, în matematică și economie.

După ce a explorat unele activități corporative și creative, Ballmer și-a luat diploma la Stanford Graduate School of Business, în timp ce Gates și co-fondatorul Paul Allen erau ocupați, încercând să dezvolte Microsoft.

În 1980, Ballmer a părăsit programul pentru a se alătura Microsoft ca al 30-lea angajat al companiei. Munca lui a fost, în esență, cea a unui manager de afaceri.

microsoft, pana IT, telecomunicatii
SURSA FOTO: Dreamstime

Salariul de la Microsoft

Compensația inițială a lui Ballmer a inclus un salariu anual de 50.000 USD plus 10% din creșterea profitului pe care o genera.

Cu toate acestea, în decurs de aproximativ un an, pe măsură ce Microsoft a continuat să crească, a devenit evident că acest model nu era durabilă.

Balmer a primit în schimb 8% din acțiunile companiei. Până când avea să devină CEO, în 2000, participația lui Balmer la Microsoft era de aproape 2 miliarde de dolari.

La scurt timp după ce s-a alăturat companiei, Ballmer a ajutat la încheierea unui acord cu IBM pentru ca Microsoft să producă software utilizat în computerele personale ale companiei.

Conducere controversată

Pe parcursul primelor două decenii, Ballmer a condus divizii precum operațiuni, dezvoltare de sisteme de operare și vânzări. El a ajutat la gestionarea aspectelor cruciale ale strategiei companiei  prin lansarea Microsoft Office, în 1989, precum și prin introducerea Windows 95, care a făcut computerele personale mult mai accesibile pentru utilizatorii obișnuiți.

În cei 14 ani ca CEO al Microsoft, numele său a fost controversat. Pe de o parte, Microsoft a continuat să aibă rezultate foarte bune din punct de vedere financiar. De fapt, compania și-a triplat veniturile și și-a dublat profiturile în timpul mandatului lui Ballmer ca CEO, potrivit unei pagini de biografie de pe site-ul Microsoft arhivată din 2013.

Pe de altă parte, mulți au criticat performanța Microsoft în timpul domniei lui Ballmer, invocând o lipsă de inovație, în special în ofertele de produse, într-un moment în care concurenții săi – precum Apple, cu iTunes, iPhone și, mai târziu, iPad – erau cu cinci pași înainte.