Artizanul consiliului monetar al Bulgariei, Steve Hanke, a avertizat duminică autorităţile de la Sofia să nu se grăbească să adere la zona euro, transmite Novinite.
Într-un interviu acordat postului naţional de televiziune din Bulgaria, Steve Hanke, profesor de economie la Johns Hopkins University din Baltimore, a apreciat că moneda euro nu va intra în colaps, dar va deveni mai slabă în raport cu dolarul american. Potrivit lui Hanke, faptul că Bulgaria nu este încă parte a zonei euro este un lucru bun.
„A fi parte din zona euro nu este un lucru atât de important, iar Bulgaria nu ar trebui să fie atât de entuziasmată cu privire la aderarea la zona euro”, a declarat Steve Hanke.
Întrebat cum comentează faptul că guvernul de la Sofia a aprobat o variantă revizuită a proiectului de buget pentru 2010 care prevede utilizarea banilor din rezerva fiscală petnru a acoperi deficitele, Steve Hanke a apreciat că aceasta nu va fi o problemă serioasă.
Leva bulgară este legată de moneda euro într-un regim de tip consiliu monetar, care limitează operaţiunile monetare ale Băncii centrale a Bulgariei (BNB). Aceasta utilizează politica fiscală drept principalul instrument pentru a influenţa economia.
În conformitate cu prevederile consiliului monetar, Bulgaria trebuie să menţină o rezervă fiscală. Conform variantei revizuite a proiectului de buget pentru 2010, rezerva fiscală ar urma să scadă de la 6,4 miliarde leva până la 4,5 miliarde leva la finele anului.
La mijlocul lunii mai, Bulgariei şi altor şapte state membre UE, li s-a spus că nu îndeplinească toate condiţiile necesare pentru a putea adopta moneda euro. Comisia Europeană a informat Bulgaria, Cipru, Danemarca şi Finlanda că deficitele lor bugetare sunt prea mari şi le-a plasat sub o procedură specială de deficit excesiv.
Iniţial, ministrul bulgar de Finnaţe, Simeon Djankov, spera că în primăvara lui 2010 va putea depune o cerere oficială pentru aderarea Bulgariei la Mecanismul ERM II, ceea ce ar fi permis Bulgariei să adere euro în 2013. Cu toate acestea analiştii cerd că având în vedere problemele bugetare cu care se confruntă guvernul bulgar, cel mai devreme Bulgaria poate spera să adere la euro în 2014.
SURSA: Agerpres