El va fi secondat de doi vicepreşedinţi – Eric Stab, Preşedinte, Manager de Ţară, Preşedinte & CEO Europa de Est, GDF Suez Energy, şi Jean Valvis, Preşedinte & Director General, Valvis Holding – şi de trezorierul Daniel Anghel, Partener aspecte de ordin fiscal, PricewaterhouseCoopers România.
Activitatea noului Consiliu Director se va concentra pe încurajarea dialogului cu instituţiile interesate la nivel guvernamental şi neguvernamental, pe acele propuneri care vor duce la creştere economică sustenabilă şi la ocuparea forţei de muncă, la competitivitate şi la reducerea inechităţilor.
În mandatul său precedent, FIC a lansat Cartea Albă 2011 şi a actualizat măsurile Programului de Creştere Economică, două documente de referinţă care reflectă atât preocupările comunităţii de afaceri, cât şi soluţiile acesteia pentru dezvoltarea economică. De asemenea, prin Grupurile sale de Lucru, FIC a formulat în mod constant propuneri de politici economice şi programe pentru ca România să devină mai atractivă ca destinaţie pentru investiţii.
Programul preşedintelui
Principalele subiecte propuse de către van Groningen pentru cel de-al doilea mandat al său la conducerea FIC sunt: (1) continuarea dialogului cu autorităţile şi alte persoane interesate cu privire la măsurile care s-au dovedit a avea un impact pozitiv în creşterea economică şi în sporirea competitivităţii; (2) creşterea ratei de absorbţie a fondurilor UE şi a eficienţei modului în care acestea sunt utilizate; (3) revitalizarea finanţării economiei prin Pieţele de Capital; (4) realizarea de investiţii publice şi private în acele sectoare cu un mare potenţial, în vederea susţinerii creşterii economice; (5) stimularea unui mediu de afaceri favorabil stabilizării macroeconomice.
Acum mai mult decât oricând, FIC are convingerea că provocarea pentru mediul de afaceri este aceea de a colabora cu guvernul şi de a aborda împreună problemele de interes astfel încât să depăşească obstacolele din faţa unei creşteri economice mai puternice şi a unei competitivități sporite.
„România concurează cu multe alte ţări pentru investiţii şi resurse insuficiente. Acum, mai mult decât oricând, este datoria noastră ca investitori pe termen lung pe piaţa locală să ne unim eforturile cu autorităţile pentru ca România să ocupe o poziție mai bună pe harta investitorilor”, a declarat Preşedintele FIC.
Adunarea generală a Consiliului Investitorilor Străini (FIC) a ales, în data de 8 mai a.c., un nou Consiliu Director. Potrivit actului constitutiv al Asociaţiei, mandatul fiecărui Consiliu este de un an, între cele două Adunări Generale ale organizaţiei.
Membrii noului Consiliu:
1. Daniel Anghel, Partener aspecte de ordin fiscal, PricewaterhouseCoopers România
2. Mihai Bogza, Preşedintele Consiliului Director, Bancpost
3. Radu Enache, Manager de Ţară, Hewlett-Packard
4. Jean-Francois Fallacher, CEO, Orange România
5. Mariana Gheorghe, CEO, OMV PETROM
6. Steven van Groningen, Preşedinte & CEO, Raiffeisen Bank
7. Farrukh Khan, Partener Audit, Conducător Industria Energiei & Resurselor, Deloitte România
8. Jerome Olive, Director General – Renault Group România, CEO – Automobile Dacia
9. Claudia Pendred, Director, România, EBRD
10. Pascal Prigent, VP şi Director General, GlaxoSmithKline
11. Veronica Savanciuc, Preşedinte & CEO, Lowe & Partners Group
12. Eric Stab, Preşedinte, Manager de Ţară, Preşedinte & CEO Europa de Est, GDF Suez Energy
13. Șerban Toader, Partener Senior, KPMG România
14. Jean Valvis, Preşedinte & Director General, Valvis Holding
15. Markus Wirth, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Holcim (România)
Despre FIC
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația celor mai importanți investitori străini din România. FIC a fost înființat în 1997 când și-a început activitatea în mod oficial cu 26 de companii membre.
FIC are în prezent 128 companii membre ale căror investiții cumulate în România de aprox. 40 miliarde EUR reprezintă aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate din 1990 până în prezent.
Componența FIC include companii multinaționale care furnizează economiei românești o varietate de bunuri și servicii și angajează peste 185.000 de salariați.
Contribuția la Produsul Intern Brut al companiilor cu capital străin care activează în România este estimată de statisticile oficiale la aproximativ 33,4%.
Viitoarele investiţii ale companiilor membre sunt estimate la peste zece miliarde de euro în următorii cinci ani considerând că vor fi implementate măsuri coerente în vederea creări unui mediu economic favorabil.