‘Nu putem continua să adoptăm o legislaţie importantă, fără consultarea celor implicaţi, fără consultarea mediului de afaceri. Dacă facem o lege nouă, ar trebui în primul rând să vedem cui este aceasta adresată şi cine sunt cei care vor fi afectaţi de această lege’, a spus van Groningen.

Vicepreşedintele CIS consideră că în România se reglementează prin prea multe ordonanţe de urgenţă, ceea ce nu reprezintă un sprijin pentru mediul de afaceri.

‘Este incredibil câte ordonanţe de urgenţă avem în România. Sunt sute de ordonanţe de urgenţă. Aceasta este o problemă pentru economia naţională. Nu putem considera aceasta ca fiind un mod normal de acţiune care poate ajuta mediul de afaceri. Cred că emiterea atâtor de multe ordonanţe de urgenţă este o ilustrare a problemelor pe care le avem în România’, a subliniat vicepreşedintele CIS.

Steven van Groningen consideră că în afaceri este nevoie de un mediu predictibil, însă procesul legislativ este în prezent destul de instabil.

‘A fost o încercare să fie rezolvată problema insolvenţei. A fost o lege nouă care a intrat în dezbatere publică pe 2 septembrie şi atunci am format un task force care să prezinte poziţia mediului de afaceri. Am avut şi contacte cu Guvernul să vorbim despre asta. Pe 1 octombrie am avut o întrevedere la Ministerul Justiţiei cu cei care au elaborat legea. Spre surpriza noastră, în mai puţin de 24 de ore, legea a fost transformată în ordonanţă de urgenţă. Ştim că aceasta a fost declarată neconstituţională şi acesta este un lucru bun’, a arătat Steven van Groningen.

O masă rotundă pe tema noii Legi privind procedurile de prevenire a insolvenţei a fost organizată miercuri de Consiliul Investitorilor Străini, în parteneriat cu AmCham, AOAR şi RBL.

Potrivit organizatorilor, cadrul legal actual al insolvenţei nu este în măsură să susţină un mediu dinamic de afaceri şi de investiţii deoarece durează prea mult, costurile sunt foarte ridicate, iar la finalul procesului se recuperează prea puţin.

CIS, AmCham, RBL şi AOAR consideră că noile prevederi ale legii nu corectează în mod adecvat aceste deficienţe, deşi eforturi considerabile au fost depuse într-un grup comun de lucru pentru a formula recomandări care sa fie luate în considerare la elaborarea noii legislaţii. AGERPRES