Stickul USB, după ce a desfiinţat dischetele şi CD-urile reinscripţionabile, şi-a depăşit tot mai mult funcţia de simplu dispozitiv de stocare de date şi s-a transformat recent în bilet de autobuz, album muzical, modem sau chiar PC virtual, informează AFP.
Aceşti câţiva centimetri încărcaţi de tehnologie de vârf vor fi utilizaţi, începând de luni, într-un nou scop, odată cu lansarea în oraşul francez Montpellier a primului stick USB din Europa ce va putea fi folosit în mijloacele de transport. El va putea fi reîncărcat pe internet şi conectat la un computer.
Odată urcat în autobuz sau în tramvai, este suficient ca dispozitivul să fie trecut în faţa unui dispozitiv de citire care validează biletul. „Stickul este echipat cu o componentă care îi permite să comunice, fără contact direct, şi are o memorie de 1 Gigaoctet”, a explicat Frédéric Linossier, directorul departamentului tehnologic al companiei Transdev, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Specialiştii din Montpellier se gândesc deja la noi aplicaţii posibile, precum plata accesului la piscină sau diverse aplicaţii în procesul de învăţământ. „Am putea descărca pe un stick USB toate manualele unui elev, în format electronic”, spun ei.
Portofelul electronic francez Moneo este testat şi el pe suport USB în oraşele franceze Bordeaux şi Toulon.
Mai mult de un miliard de stickuri vândute în doar un an
În 2009, s-au vândut 11,4 milioane stickuri USB în Franţa, încasările obţinute de pe urma lor fiind de 164,6 milioane de euro, potrivit Institutului GFK. Pe plan mondial, s-au vândut 1,07 miliarde de astfel de dispozitive, potrivit companiei de cercetare de piaţă Gartner. Aceste cifre nu includ şi stickurile folosite pentru a se conecta la internet, via 3G sau Wi-Fi. În Franţa, la sfârşitul anului 2009, existau peste două milioane de stickuri USB 3G.
Deşi au apărut tot mai multe forme fanteziste ale dispozitivului, „lucrurile evoluează extrem de rapid în ceea ce priveşte capacitatea de stocare”, afirmă Marc Héraud, secretarul general al Sindicatului naţional francez pentru suporturi de imagine şi informaţie (SNSII).
„Cele mai căutate pe piaţă sunt acum stickurile de 4 gigaocteţi, care reprezintă 50% din vânzări”, acest format interesând în special industria muzicală, deoarece este ideal pentru vânzările de albume, în timp ce segmentul format din stickuri de 1 gigaoctet sau mai mici aproape a dispărut, reprezentând în prezent doar 1,4% din piaţa franceză.
Constructorul american Kingston Technology a prezentat în iulie 2009 un stick de 256 de gigaocteţi, un record mondial în materie, fiind echivalentul a 365 de CD-uri, declarând că, în viitor, capacitatea de stocare va creşte tot mai mult.
Aproape pentru a stoca programele unui PC virtual. Gigantul american Microsoft a semnat de exemplu un acord cu Interpol pentru a furniza serviciilor de poliţie din 187 de ţări un stick conţinând mai multe programe, grupate sub numele de COFFEE (Computer Online Forensic Evidence Extractor), care permit accesul la datele conţinute de computerul unui suspect.
SURSA: Mediafax