Invenția care ar putea înlocui panourile solare. Descoperirea va revoluţiona industria

știință, abstract

SURSA FOTO: Dreamstime

Sticla inteligentă. Cercetătorii japonezi și elvețieni au inventat o sticlă capabilă să genereze curent electric prin expunerea la lumină. Această inovație ar putea reprezenta o alternativă la panourile fotovolatice. Iată cum funcționează.

Sticla inteligentă, cea mai nouă descoperire a cercetătorilor japonezi și elvețieni

Sticla inteligentă. Un grup de cercetători japonezi și elvețieni a dezvoltat o sticlă capabilă să genereze curent electric atunci când este expusă la lumină. Procesul implică utilizarea unui laser pentru a grava un circuit pe suprafața sticlei. Astfel, se crează un cristal semiconductor.

Această inovație ar putea reprezenta o alternativă la panourile solare tradiționale. Ar oferi o modalitate mai eficientă de a produce energie pentru locuințe, potrivit revistei Physical Review Applied.

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Tokyo și de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne au folosit un laser cu femtosecunde pentru a grava un circuit pe suprafața sticlei. Astfel, au provocat apariția neașteptată a unui cristal semiconductor.

Descoperirea a fost detaliată într-un articol din revista științifică americană Physical Review Applied în ianuarie. Aceasta permite sticlei inteligente să devină un material activ capabil să conducă curent electric, similar unui semiconductor.

Yves Bellouard, profesor asociat la școala elvețiană și director al laboratorului Galatea, a descris tehnologia drept „surprinzătoare și inovatoare” datorită capacității sale de a modifica un material fără a necesita aditivi suplimentari.

Proiectul de colaborare a implicat utilizarea sticlei de telurit. Acesta este un material obișnuit în producția de fibre optice, furnizat de institutul japonez. Goezden Torun, student în laboratorul lui Bellouard, a generat involuntar cristalul semiconductor în timpul experimentelor cu laserul cu femtosecunde pe sticla de telurit.

Panouri fotovolatice; SURSA FOTO: Dreamstime

Invenția ar putea fi o modalitate mai eficientă de a produce energie curată

Circuitul gravat cu laserul pe suprafața sticlei a condus ulterior la producerea unui curent electric ca răspuns la lumină ultravioletă și vizibilă.

Tetsuo Kishi este profesor asociat la Institutul de Tehnologie din Tokyo. Acesta a subliniat potențialul imens al acestei tehnologii, transformând sticla dintr-un material pasiv, care doar permite trecerea luminii, într-un material activ cu proprietăți similare semiconductorilor.

Kishi a sugerat posibilitatea modificării compoziției sticlei pentru a o face mai practică, mai ușoară și mai subțire.

Mai există provocări de depășit. Dar cercetătorii anticipează aplicații viitoare în care ferestrele acoperite parțial cu sticlă inteligentă de telurit, tratate cu lasere cu femtosecunde, ar putea servi ca surse de energie curată. Acestea ar contribui, astfel, la reducerea dependenței de combustibilii fosili.

Această dezvoltare reprezintă un pas promițător către soluții energetice durabile. Însă implementarea practică ar putea necesita îmbunătățiri suplimentare.