S-a dat ordin în UE și în toată România. Este obligatoriu din 3 iulie. Nu se mai poate vinde

obligatoriu in magazine din iulie

SURSA FOTO: colaj foto Capital/Inquam Photos

Obligatoriu în toată România. Se aplică în toată țara din 3 iulie. Comercianții care mai vând stocuri vechi și nu se supun noilor reguli riscă sancțiuni uriașe. Despre ce este vorba?

Noile reglementări europene stipulează că sticlele din plastic de unică folosință pot fi comercializate începând cu 3 iulie 2024 doar în anumite condiții. Ele trebuie să fie echipate cu dopuri și capace atașate.

Cu toate acestea, avocații susțin că toți comercianții ar trebui să obțină o derogare pentru a putea respecta aceste reguli.

Avocații cer o derogare în ajutorul comercianților

În acest context, reprezentanții unei firme românești de avocatură susțin că este necesară o derogare pentru a permite lichidarea stocurilor existente de sticle cu dop detașabil. Asta pentru că legea nu prevede o amânare explicită pentru comercianți.

Reglementarea a fost impusă de Parlamentul și Consiliul European prin articolul 6 din Directiva UE 2019/904. Acesta face referire la reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

Directiva UE privind reducerea impactului anumitor produse din plastic

Directiva a fost transpusă în legislația internă prin Ordonanța nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

SURSA FOTO: Pexels

Noua regulă se aplică recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri. E vorba inclusiv de  ambalajele de băuturi compozite utilizate pentru a conține lichide. Pe listă se află sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora (PET).

Potrivit Hațegan Attorneys, excepțiile includ:

  • recipiente din sticlă sau metal pentru băuturi care au dopuri și capace din plastic,
  • recipiente destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

Producătorii de băuturi caută soluții

Conform sursei citate, producătorii de băuturi au început deja să implementeze diverse soluții. Ei încearcă, astfel, să se conformeze noii reglementări. Aceștia fac investiții semnificative în ajustarea proceselor tehnologice.

Specialiștii consideră că schimbarea va avea un impact minim asupra consumatorilor. Drepturile și obligațiile acestora nu vor fi afectate.

În plus, administratorul Sistemului Garanție Returnare (SGR) asigură consumatorii că funcționarea aparatelor RVM pentru colectare automată este normală. Acestea sunt setate să recunoască și să accepte recipiente cu sau fără dop. Aceleași reguli se aplică și la colectarea manuală.

Milioane de capace de plastic ajung în oceane în fiecare an

Scopul acestei măsuri este să combată poluarea cu plastic în mediul înconjurător. Se dorește și să se sporească gradul de reciclare. Măsura are multiple beneficii, cum ar fi:

  • facilitarea procesului de reciclare
  • reducerea riscului de poluare a oceanelor.

Este estimat că milioane de capace de plastic ajung în oceane în fiecare an, punând în pericol viața animalelor marine.

„Capacele din plastic sunt fabricate din alt tip de plastic decât cel al sticlelor, ceea ce le face dificil de reciclat separat. Prin menţinerea lor ataşate, se va facilita procesul de sortare şi reciclare, contribuind la creşterea gradului de reciclare a ambalajelor din plastic”, susțin avocații.

Ce se va întâmpla cu stocurile de sticle cu dop detașabil deja existente

Cu toate acestea, o întrebare crucială rămâne. Ce se va întâmpla cu stocurile de sticle cu dop detașabil deja existente la comercianți.

Avocații spun că, în mod cert, ar fi necesară o derogare. În acest fel se va permite lichidarea stocurilor de produse deja fabricate înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări. În absența unor dispoziții exprese în acest sens, regula ar trebui să fie aplicată direct.

Avocații au arătat că operatorii economici care comercializează PET-uri cu dop detașabil după data de 3 iulie se expun riscului de sancțiuni.