În cursul unei conferinţe ţinute la Universitatea Dhurakij Pundit din Bangkok, renumitul economist american a susţinut că măsurarea unei economii ar trebui să se realizeze în funcţie de venitul mediu pe locuitor, sustenabilitate şi distribuţia bogăţiei, menţionează ziarul ‘Bangkok Post’.

Sporirea nivelului de mecanizare şi creşterea productivităţii în industrie au dus la situaţia în care oferta a depăşit cererea, ceea ce generează şomaj şi obligă forţa de muncă să treacă preponderent în domeniul serviciilor. ‘Atunci când creşterea economică este sub 3-4 %, nu se creează necesar net de muncă şi singura variantă este creşterea productivităţii, dar aceasta nu este soluţia corectă’, a explicat profesorul de la Universitatea Columbia din SUA.
‘Există o legătură între inegalitate şi instabilitate. Pieţele nu sunt în mod obligatoriu corecte, şefii din domeniul pieţelor financiare au încasat bonusuri uriaşe în timp ce americanii au rămas fără locuri de muncă’, a afirmat el, referindu-se la criza izbucnită în 2008.

‘Ironia constă în faptul că actuala situaţie din lume este aşa cum ştim pentru că s-a înregistrat o mare creştere a productivităţii, care ar fi trebuit să ducă la o creştere a nivelului de trai al tuturor cetăţenilor, dar acest lucru nu s-a întâmplat’, a concluzionat acest critic al neoliberalismului, care estimează că SUA nu îşi vor echilibra nivelul şomajului nici în zece ani.

Sursa: Agerpres