Măsurile de austeritate luate de statele europene pentru a reduce deficitele bugetare ameninţă creşterea economică şi ar putea afecta semnificativ încrederea investitorilor, avertizează economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, transmite Bloomberg.

„Dacă Europa continuă pe drumul pe care a pornit, cel al măsurilor de austeritate, rezultatul va fi frânarea creşterii economice, care va determina scăderea veniturilor din taxe, iar prognozele vor fi dezamăgite. Când se va întâmpla asta, pieţele vor reacţiona. Această abordare prin austeritate este foarte riscantă”, a afirmat Stiglitz.

Comisia Europeană (CE) a estimat săptămâna trecută că economia zonei euro va înregistra „o creştere mai moderată” în a doua jumătate a anului, odată ce guvernele au crescut taxele şi au redus cheltuielile.

Randamentele celor mai îndatorate state europene au crescut marţi, potrivit Bloomberg, din cauza reapariţiei temerilor privind finanţarea deficitelor.

Stiglitz, profesor la Columbia University şi laureat al premiului Nobel, consideră că Europa se află încă în cea mai dificilă perioadă a crizei.

CE a redus estimarea privind creşterea economică a zonei euro la 0,5% în trimestrul al treilea, respectiv 0,3% în trimestrul al patrulea. Relansarea economică „rămâne una fragilă”, iar pieţele financiare „şi-au revenit numai parţial” din luna mai, când liderii UE au anunţat o nouă intervenţie de urgenţă pentru a preveni extinderea crizei fiscale din Grecia în alte ţări din zona euro, potrivit Comisiei.

Stiglitz avertizează că avansul economic global s-ar putea dovedi insuficient de puternic pentru a ajuta statele din zona euro. El vede o „creştere foarte limitată” în Europa, în timp ce Statele Unite nu vor înregistra o evoluţie economică suficient de solidă pentru a stimula angajările.

SURSA: Mediafax