Stiglitz: „Nicio ţară nu a ieşit din criză prin austeritate”

Laureatul Premiului Nobel pentru Economie în 2001, Josepf Stiglitz, a criticat miercuri strategia de austeritate promovată de Bruxelles în abordarea crizei financiare. El consideră că acest plan de reducere drastică a cheltuielilor publice 'este probabil sortit eşecului'.

Stiglitz a avertizat că austeritatea a distrus creşterea şi încrederea şi a amintit că, de-a lungul istoriei, ea nu a servit pentru ieşirea din nici o criză. "Nicio mare economie nu a ieşit vreodată dintr-o criză prin austeritate, ceea ce nu ne dă multe speranţe", a afirmat Stiglitz.
Laureatul Nobel a dat asigurări că euro ‘se află mai mult decât în pericol’, din moment ce ‘un diagnostic prost dat de Europa a condus la prescrierea de soluţii eronate". A arătat că actualul pariu european pe austeritate "doar înrăutăţeşte lucrurile". A pledat aşadar pentru necesitatea de a genera creştere, pentru a stimula cererea, lucru la care, în opinia lui, nu contribuie reforma laborală din Spania.
Stiglitz a avertizat că ţări ca Spania, Irlanda sau Portugalia s-au angajat într-un proces de consolidare fiscală fără şanse de succes. "Consecinţele acestor politici vor fi profunde şi prelungite".
Pe de altă parte, Stiglitz a criticat cu duritate rolul avut de Germania în reacţia europeană faţă de criză. Şi a asigurat că ea trebuie să-şi schimbe poziţia, dacă vrea să permită existenţa pe termen lung a monedei euro. "Germania va trebui să se confrunte cu realitatea, pentru că dacă nu-şi schimbă poziţia, euro nu va putea supravieţui pe termen lung", a avertizat Stiglitz.