Timidele semne de îmbunătăţire a mecanismului economic nu sunt decât o iluzie, este de părere deţinătorul Premiului Nobel, Joseph Stiglitz, care crede că vom putea vorbi de sfârşitul crizei abia peste 4 ani.

„Economia mondială rămâne în continuare slabă”, spune fostul consilier economic de la Casa Albă.

Acesta a ţinut să precizeze că revenirea pe creştere a unor economii precum Germania sau Japonia nu înseamnă deloc o însănătoşire a economiei globale.

Profesorul Stiglitz este de părere că termenul de recesiune nu este legat neapărat de reducerea Produsului Intern Brut.

„Pentru foarte mulţi oameni, recesiune înseamnă o rată de şomaj ridicată şi incapacitatea de a găsi un loc de muncă. Pentru companii, recesiune înseamnă când ai supra-capacitate şi nu ai cui să vinzi”, explică Stiglitz.

Marile voci din economie nu vor să declare finalul crizei

Profesorul Stiglitz nu este singurul mare economist care spune că finalul crizei nu este aproape. La începutul acestei săptămâni Nouriel Roubini, un alt mare analist economic, a declarat că este posibil ca economia mondială să cunoască o recesiune în formă de W. 

Un alt deţinător al premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, a ţinut să precizeze, tot la începutul acestei săptămâni, că deşi se înregistrează o creştere a PIB-ului în diferite state industrializate, rata şomajului este în continuă creştere, fapt ce l-a determinat pe economist să afirme că economia mondială se află într-un „purgatoriu”.

De unde vine optimismul?

Este interesant faptul că optimismul privind redresarea economiei mondiale nu vine din zona analiştilor economici, ci de la lideri politici sau guvernatori ai băncilor centrale. Astfel, în urma unei reuniuni care a avut loc săpătmâna trecută la Jackson Hole, cei care şi-au exprimat optimismul au fost Ben Bernanke, şeful Fedului american şi Jean Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene.

SURSA: e24

DETALII:
Citeşte şi După recesiune urmează recesiunea