Stimulent financiar de 1.000 de lei pe lună. Cine va beneficia de bani

Bani salariul minim

SURSA FOTO: Dreamstime

Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat un stimulent financiar lunar de 1.000 de lei pentru copiii cu handicap grav. Banii sunt prevăzuţi în bugetul local al Sectorului 1, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

1.000 de lei pentru copii cu handicap grav

Consilierii locali ai Sectorului 1 au aprobat joi, cu 25 de voturi „pentru”, un proiect de hotărâre pentru acordarea unui stimulent financiar de 1.000 de lei pentru copii cu handicap grav. Este vorba despre cei care beneficiază de îngrijitor personal și au domiciliul în această zonă administrativă.

Fondurile necesare pentru acest stimulent sunt prevăzute în bugetul local al Sectorului 1. Ele sunt administrate de către DGASPC.

Conform datelor din evidența DGASPC Sector 1, există în prezent 122 de copii cu handicap grav, care primesc îngrijire personală.

„Aşa cum în mod corect s-a reţinut şi în Strategia Naţională privind Incluziunea Socială şi Reducerea Sărăciei 2020 – 2027, dacă aproximativ una din patru dintre persoanele adulte cu handicap care sunt încadrate în muncă se află în risc de sărăcie, cu atât mai mult un copil cu handicap grav cu asistent personal, care nu este încadrat în muncă şi este dependent financiar de veniturile reprezentantului său legal, se află în risc de sărăcie”, se subliniază în referatul de aprobare anexat proiectului de hotărâre.

Alocaţii mai mari în România începând din 2024

În altă ordine de idei, anul 2024 a adus alocaţii mai mari pentru cei care încă nu au împlinit 18 ani.

Mai exact, vorbim despre creşteri cu 87 de lei în cazul copiilor mai mici de 2 ani. Şi pentru ceilalţi copii vor fi creşteri de 35 de lei.

Reamintim că, anul trecut, alocaţia în România era de 631 de lei pentru copiii mai mici de 2 ani şi pentru cei cu handicap. Cei care nu împliniseră 18 ani beneficiau de 256 de lei.

Majorările care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 nu constituie altceva decât indexarea cu rata inflaţiei.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, indică legea aflată în vigoare în România.

Conform legii, beneficiarul dreptului la alocația de stat este copilul. În mod obișnuit, însă, fondurile sunt încasate de unul dintre părinți. Procedura de plată a alocației poate fi realizată prin intermediul unui mandat poștal sau prin transfer bancar.

Iată aşadar care sunt noile valori ale alocaţiilor pentru copii plătite în România:

  • pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani, dar şi pentru copii cu handicap, până la împlinirea a 18 ani – 718 lei pe lună;
  • pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, dar şi pentru cei care au trecut de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora – 291 de lei pe lună.