Joi, sindicatele şi conducerea ministerului au decis constituirea unei comisii de evaluare a listelor cu stimulente acordate angajaţilor. În schimb, Ministrul de Finanţe consideră că stimulente trebuie să primească numai angajaţii care au dat dovadă de competenţă şi eficienţă în activitatea prestată.
Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, iar un sistem de salarizare echitabil va aduce linişte în Finanţe şi va face ca oamenii să fie respectaţi şi să nu mai fie manipulaţi, a declarat joi, la B1TV, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.
"E incorect a da stimulente fără criterii de performanţă, numai de dragul de a manipula nişte oameni. Vreau ca oamenii să fie respectaţi, să nu mai fie manipulaţi sau umiliţi de anumiţi directori", a spus Ialomiţianu.
Pe grila de acordare a stimulentelor se numără toţi angajaţii de la Finanţe, fie că sunt directori, inspectori fiscali, şoferi, bibliotecari sau îngrijitori.
Dacă angajaţii Ministerului Finanţelor nu îşi vor primi stimulentele pe card luni, sindicaliştii spun că vor organiza noi proteste.
”Dacă ministrul de finanţe nu–şi va ţine cuvântul, cu siguranţă vor fi proteste, mai rele decât cele care au fost zilele acestea”, a avertizat preşedintelui Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu.
Dacă aceste stimulente se dau pentru performanţă, ne întrebăm de ce un îngrijitor primeşte stimulente de 1.776 de lei, în timp ce un şofer are stimulente de până la 2.874 de lei. Mai mult, un bibliotecar are stimulente de 1.000 de lei. Un bufetier, care cel mai probabil serveşte cafeaua, are stimulente de 1776 de lei. Asta în condiţiile în care stimulentul este o componentă salarială provenită din procentele asigurate din amenzile acordate pentru munca la negru, contrabandă şi evaziune fiscală.
DEZBATERE:
Cine trebuie să primească stimulente? Credeţi că acestea trebuie acordate şi şoferilor şi îngrijitorilor de la Finanţe?