Un total de 67 de milioane de lei pentru stimulentele de inserție în iunie
Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) raportează că în luna iunie, erau înregistraţi 86.222 de beneficiari ai stimulentului de inserţie pentru creşterea copilului.
Cei mai mulţi dintre aceștia sunt din Bucureşti (12.180) şi din judeţele Cluj (4.200) Timiş (4.072) şi Iaşi (3.740).
Cea mai mare valoare a sumei medii plătite în luna iunie a fost înregistrată în Botoşani (925,29 lei), pe când cea mai mică în Bucureşti: 692,77 lei.
Stimulentul de inserţie se acordă potrivit OUG nr. 111/2010 referitor la concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
Cine poate beneficia de stimulentul de inserţie
Pot beneficia de acest stimulent persoanele care îndeplinesc condiţiile de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului.
Acestea trebuie să fi realizat venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, ori s-au aflat în perioade asimilate, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului.
În cazul unei adopții, se ia în considerare data la care s-a aprobat adopţia.
Pot beneficia de concediul pentru creşterea copilului cetățenii care obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie, astfel: în cuantum de 1.500 lei, în cazul în care obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi.
Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.
Potrivit OUG nr. 111/2010, persoanele care au finalizat concediul pentru creşterea copiilor şi obţin venituri supuse impozitului beneficiază de stimulentul de inserţie în cuantum de 650 lei după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.
Pentru mai multe informații și formulare tip, vă invităm să consultați website-ul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), acolo unde puteți găsi și alte informații utile.