Fondul norvegian și-a redus în 2011 participația în ceea ce privește bondurile spaniole și italiene și și-a crescut investițiile în datoria publică a Statelor Unite și Marii Britanii.
La sfârșitul anului trecut fondul de pensii deținea în portofoliu bonduri portugheze, irlandeze, italiene, grecești și spaniole care totalizau 7,4 miliarde de euro față de 12 miliarde cu un an înainte.
Fondul, alimentat cu banii din petrol și gaze ai celui de-al treilea producător mondial de țiței și care este evaluat în prezent la aproximativ 400 de miliarde de euro, mizează, în continuare, pe acțiuni ale companiilor.
Cu toate acestea, strategia Ministerului de Finanțe al Regatului Norvegiei, instituție care gestionează acest fond, Banca Națională fiind responsabilă cu managementul operațional, este de a crește în acest an investițiile în proprietățile imobiliare.
„De asemenea, suntem interesați de a investi în infrastructură. Pentru a reduce riscul, banii sunt plasați în întreaga lume“, ne-a spus, pentru Capital, Øystein Sjølie, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a Norvegiei.
Ar putea fi România atractivă din acest punct de vedere? „Nu comentăm viitoarele investiții, pentru că ne-ar putea dăuna. Până la sfârșitul lui 2010, fondul nu a investit în acțiuni sau în proprietăți din România, deoarece această țară nu este pe lista FTSE a statelor dezvoltate sau a piețelor emergente“, explică Sjølie.
Anul trecut, fondul este investit în proporție de 60% în acțiuni ale companiilor, 35%-40% în obligațiuni și aproximativ 5% în proprietăți imobiliare, mai precis în sedii de birouri și spații comerciale. Mai mult de jumătate din capital era plasat în Europa, iar restul era investit în Statele Unite, Asia și Orientul Mijlociu.
Conform raportului Băncii Naționale, cei mai mulți bani erau alocați pentru acțiunile companiei Royal Dutch Shell din Marea Britanie, respectiv 2,85 de miliarde de euro. În ceea ce privește obligațiunile, bondurile emise de Statele Unite au reprezentat cea mai mare investiție, în valoare de circa 22 de miliarde de euro.
Unde a plasat banii cel mai mare fond suveran din lume
16 martie 2012, 22:49
Ultima modificare în 17 martie 2012, 00:49
Criza din Europa a determinat administratorii Fondul Guvernamental de Pensii al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, să reducă drastic expunerea pe țările care se află în dificultate, informează El Pais. Øystein Sjølie, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a Norvegiei, instituție care gestionează acest fond, a precizat în urmă cu câteva luni, pentru Capital, că plasamentele ar putea fi orientate și către România, ca urmare a schimbării strategiei de investiții.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Stelian Fuia: Ar putea fi eliminată impozitarea utilajelor agricole
- Criza de ingineri produce Germaniei pierderi anuale de 8,5 miliarde de euro
- Consiliul Concurenţei vrea un indicator care să crească transparenţa pensiilor private
- Statul găseşte bani ieftini şi pe termen lung: 1 miliard de lei, pe 4 ani, la 6,29%
- Pensiile facultative de pe Pilonul III au crescut uşor în februarie
- Omenirea aruncă anual la gunoi între 30 si 50% din mâncare
- Pensiile de pe Pilonul II au spart pragul de 7 miliarde lei
- Rețeaua de dezvoltare rurală va învăța fermierii cum să ia fondurile UE
- Olanda, pusă la colț de Parlamentul European pentru discriminarea est-europenilor
- Radu Lucianu recrutează oameni de la CBRE pentru noua sa firmă Capital Property Advisors