Singapore a început testele pe oameni pentru un vaccin împotriva COVID-19 şi preconizează că acesta va fi administrat săptămâna viitoare unui număr de 100 de persoane, în cadrul unei prime faze care va dura până în octombrie, relatează sâmbătă EFE, conform Agerpres.
Vaccinul este dezvoltat de Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Naţionale din Singapore şi de compania farmaceutică americană Arcturus Therapeutics și a primit numele de Lunar-Cov19, după cum a informat sâmbătă cotidianul singaporez The Straits Times.
26 de vaccinuri au primit autorizaţie la nivel mondial și sunt testate pe oameni până la această dată, în timp ce alte 139 se află în faza de investigare premergătoare testării pe oameni.
Potrivit EFE, Singapore a fost una dintre primele ţări după China – de unde provine virusul – în care s-au detectat cazuri de COVID-19. Ţara a acţionat rapid pentru a le combate, însă începând de la finele lunii aprilie virusul s-a extins la barăcile unde locuiau sute de muncitori necalificaţi străini.
Până în prezent, s-au înregistrat 54.797 de cazuri de coronavirus şi 27 de decese în prosperul oraş-stat cu 6,5 milioane de locuitori. Peste 90% din cazurile de infectare au fost identificate în barăcile situate la periferia oraşului, unde au fost izolaţi începând din aprilie circa 300.000 de muncitori străini. În medie, 20 de muncitori erau înghesuiţi într-o singură baracă, în condiţii de igienă precare.
În ultimele zile, autorităţile au dezafectat aceste barăci şi le-au făcut în mod sistematic teste lucrătorilor, proces care – potrivit unui anunţ făcut de autorităţi – s-a încheiat complet vineri.
SUA, China și Rusia duc o adevărată cursă în găsirea unui vaccin
Președintele american Donald Trump declara recent că este posibil ca SUA să dispună de un vaccin împotriva noului coronavirus înainte de alegerile prezidenţiale programate pe 3 noiembrie.
Statele Unite fac eforturi uriașe în găsirea unui vaccin, astfel că au dublat luna trecută investiţia destinată companiei farmaceutice Moderna pentru susţinerea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, suplimentând cu 472 de milioane de dolari suma de 483 de milioane deja anunţată.
Pe de altă parte, ministrului rus al sănătăţii, Oleg Grinev, anunța la fel că vaccinul candidat dezvoltat de Rusia împotriva noului coronavirus a intrat în ultima fază de testare şi ar putea fi înregistrat săptămâna viitoare. Un alt oficial de rang înalt din domeniul sănătăţii din Rusia declara luna trecută că vaccinul va intra în faza de producţie în masă din septembrie.
De asemenea, în China, un proiect de vaccin este conceput în special de un institut de cercetare militară. Armata chineză autorizând utilizarea acestuia în rândurile sale la sfârșitul lunii iunie, chiar dacă ultimele faze ale testării nu au început.