Investitiile se fac din profit
Sursele de finantare a investitiilor pe care companiile le-au planificat pentru 2002 vor fi asigurate in proportie de 78% din surse proprii, respectiv 31% din profit, 30% din amortizarea mijloacelor fixe si 17% din vanzarea acestora. Aceasta este una din concluziile unui sondaj de opinie realizat de Institutul National de Statistica.
Doar in proportie de 16% investitiile vor fi sustinute cu fonduri obtinute din credite bancare, 4% din subventii bugetare si 2% din alte surse, cum ar fi fondurile Phare, fonduri de la APAPS, venituri obtinute din sistemul de leasing, aportul de capital al partenerului strain sau al actionarului majoritar. Profitul este principala sursa de finantare pentru societatile care au capital majoritar privat si mai putin de 500 de salariati, pentru celelalte tipuri de unitati principala sursa fiind reprezentata de amortizarea mijloacelor fixe. Investitiile vor viza modernizarea capacitatilor de productie, spre care se vor indrepta 90% din totalul fondurilor prevazute la acest capitol, doar 10% urmand sa fie directionate spre marirea acestora.

Romanii cumpara uneori si camioane
Vanzarile de camioane pe piata romaneasca s-ar putea situa, in acest an, la circa 4.000 de unitati, cu circa 1.000 de vehicule mai mult decat anul trecut. Cresterea pietei este in primul rand urmare a restrictionarii, de la 1 ianuarie 2002, a importurilor de autovehicule care nu corespund cel putin normelor de poluare Euro 3. In plus, la majorarea vanzarilor de camioane a contribuit si hotararea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei de a aloca preferential autorizatiile de transport international companiilor care au autovehicule ce respecta cel putin normele Euro 2. In primele zece luni ale anului, vanzarile de camioane au fost de 2.968 de unitati, cu 42 mai mult decat anul trecut. Principalii importatori de camioane au apreciat, insa, ca in luna noiembrie comenzile pentru camioane vor creste spectaculos. Volvo se asteapta sa vanda peste 300 de camioane, dublu fata de luna octombrie, si de patru ori mai mult decat in lunile obisnuite ale anului, a declarat Torbjorn Wilson, director general al Volvo Truck Corporation Romania.