Din cele 50 de apartamente terminate la inceputul acestui an, numai sapte au fost contractate, cu toate ca le-au fost oferite repartitii, rand pe rand, la nici mai mult nici mai putin decat 350 de familii de tineri casatoriti, care indeplinesc conditiile legii si care se aflau inscrisi pe listele de asteptare de la primarii. Tinerii nu se inghesuie sa semneze contracte de cumparare din cauza preturilor foarte mari, de 400 milioane de lei pentru o garsoniera, 650 milioane de lei pentru un apartament de doua camere si, nici mai mult nici mai putin, decat 900 milioane de lei, pentru un apartament de trei camere.

Paneuro s-a mutat in The Grand Offices. Paneuro Trading, una din companiile de referinta care activeaza in domeniul pietei auto si care, pana acum, avea sediul central la Targu Mures, a semnat un contract pentru inchirierea unei suprafete de 1.300 mp in cladirea The Grand Offices, din complexul Marriot din Bucuresti. Nicoleta Radu, agentul imobiliar al firmei de consultanta Colliers International, care s-a ocupat de aceasta tranzactie, afirma ca in The Grand Offices mai este disponibil doar 29% din spatiu destinat inchirierii, in conditiile in care cladirea are doar un an de cand a iesit pe piata. Aici s-au mutat Daimler Crysler Rail Systems Romania, Demir Romlease, Lek Pharmatech Romania si alte companii de prestigiu.

S-a deschis primul supermarket din Sibiu. Compania GFS a inaugurat la Sibiu primul magazin de tip supermarket, din reteaua pe care intentioneaza sa o dezvolte pe piata romaneasca sub marca Univers’all. Magazinul are o suprafata de vanzare de 2.500 mp si reprezinta o investitie de cinci milioane de euro. In supermarketurile Univers’all se gasesc de la produse alimentare pana la cosmetice si alte produse de larg consum. Investitorul s-a orientat spre piete medii ca putere de cumparare, acolo unde concurenta nu este dezvoltata si unde piata va permite prezenta unui astfel de comert. Dupa Sibiu, urmatorul oras vizat este Suceava, iar pe viitor reteaua se va dezvolta in orase precum Targu Mures si Galati.

Statul roman nu stie sa atraga investitorii in imobiliar. Reprezentantii a 58 de tari din intreaga lume s-au intalnit de curand la Cannes, la cea mai importanta intalnire a operatorilor din imobiliar (in acest an au fost inregistrati peste 6.000 de investitori si dezvoltatori de proiecte imobiliare, 400 de arhitecti si aproape 1.000 de consultanti in domeniul imobiliar, afirma Eduard Uzunov, director al agentiei imobiliare Regatta, participant la acest targ. Din pacate, misiunea agentiei imobiliare romanesti prezente la Cannes nu s-a dovedit atat de eficienta pe cat se astepta aceasta, din cauza ca ea nu a fost sprijinita de un suport al administratiei romanesti. Toate celelalte tari aveau standuri ale administratiilor locale, de la metropole precum Londra si Viena, pana la orase mici de granita din Ungaria sau Polonia, unde erau pregatite pentru investitori planuri de urbanism, legislatie si proiecte concrete. Asa ca nu-i de mirare ca atunci cand agentia romaneasca propunea investitorilor proiecte acestia ridicau din umeri si intrebau „Care Romania?”.