Star Transmission Cugir, la care DaimlerChrysler detine 65% din actiuni, iar UM Cugir 35%, si-a inceput activitatea in luna octombrie a anului trecut, iar acum la aceasta societate lucreaza aproximativ 200 de angajati.
Strategia de dezvoltare a activitatii firmei mixte prevede posibilitatea ca, dupa primii trei ani de activitate, in functie de rezultatele obtinute pana la acea data, la Cugir sa fie transferata productia intregii cutii de viteze pentru diverse modele de automobile Mercedes. In acest caz, va fi
construita o noua hala de productie, iar numarul salariatilor va creste la 400-420.

Tarom cauta finantare la BRD-Societe Generale
Compania Tarom ar putea obtine de la Banca Romana pentru Dezvoltare – Societe Generale un imprumut destinat platii avansului din pretul de achizitie a doua aeronave Boeing 737-700. Avioanele ar urma sa intre in dotarea operatorului aerian la mijlocul anului viitor. Contractul de finantare nu a fost inca semnat, insa, dupa cum au evoluat negocierile pana acum, BRD-Societe Generale pare sa fie banca ale carei conditii de acordare a creditului sunt cele mai apropiate de calculele conducerii Tarom. Pe de alta parte, Miron Mitrea, ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, a declarat ca cele doua aeronave Boeing 737-700 vor fi achizitionate in luna iulie a anului viitor, in baza unui credit intern in valoare de 28 de milioane USD. Conform unei hotarari de Guvern, Tarom urmeaza sa contracteze un credit intern in valoare de 14,5 milioane USD, reprezentand avansul din pretul de achizitie a doua aeronave Boeing 737, la care se adauga un credit extern in valoare de 82 de milioane USD.

CFR Marfa va lansa o emisiune de obligatiuni
Societatea nationala CFR Marfa va lansa, in luna septembrie, pe piata internationala de capital, o emisiune de obligatiuni in valoare de circa 150 de milioane de euro. „Fondurile obtinute vor fi folosite, cu precadere, la modernizarea vagoanelor de marfa si a vagoanelor cisterna, precum si pentru reabilitarea parcului de locomotive”, a declarat Ion selaru, secretar de stat in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, MLPTL. El a mai spus ca aceasta emisiune va avea o maturitate de cinci-sase ani si se va derula fara garantii guvernamentale.
Strategia de dezvoltare a CFR Marfa prevede achizitionarea, pana in anul 2010, a unui numar de 52 de noi locomotive de 2.100 CP si efectuarea de reparatii capitale la alte 92 de locomotive.
Pentru derularea acestui program sunt necesare investitii de circa 500 de milioane USD, iar cea mai mare parte a fondurilor va fi obtinuta din credite externe.