Stiri IT

Initiativa infiintarii asociatiei apartine Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a municipiului Bucuresti, alaturi de Romexpo SA, Rominvent SA si Centrul Roman de Afaceri Marea Neagra. Asociatia are ca obiectiv derularea de activitati pentru facilitarea si dezvoltarea comertului electronic in Romania. In acest scop, ea va elabora si realiza programe de promovare a e-commerce-ului, precum si initiative pentru colaborarea cu intreprinderi si organisme internationale. Asociatia este deschisa

Initiativa infiintarii asociatiei apartine Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a municipiului Bucuresti, alaturi de Romexpo SA, Rominvent SA si Centrul Roman de Afaceri Marea Neagra. Asociatia are ca obiectiv derularea de activitati pentru facilitarea si dezvoltarea comertului electronic in Romania. In acest scop, ea va elabora si realiza programe de promovare a e-commerce-ului, precum si initiative pentru colaborarea cu intreprinderi si organisme internationale. Asociatia este deschisa persoanelor fizice si juridice, furnizorilor de echipamente IT&C, software si servicii e-commerce, experti in problemele legale privind comertul electronic si utilizatori ai acestuia. Taxa de membru al asociatiei este de doua milioane de lei.

In primele doua luni de functionare, site-ul Qshop.ro a inregistrat un profit net de 100 de milioane de lei
Site-ul Qshop.ro a inregistrat un profit net de 100 de milioane de lei, la o cifra de afaceri de 2,2 miliarde lei. Site-ul a fost lansat oficial la 1 iulie 2001 si se estimeaza, pana la sfarsitul anului, realizarea unui profit de 1,2 miliarde de lei si o cifra de afaceri de 22,5 miliarde de lei. Vanzarile de calculatoare au adus cele mai mari incasari, aproximativ 55% din totalul cifrei de afaceri, urmate de vanzarile de birotica (35%) si software (10%). Qshop.ro apartine Compaq Computer Romania, singura mare companie producatoare de calculatoare care a deschis un magazin on-line in Romania. Deocamdata, produsele magazinului virtual sunt livrate numai in localitatile din Romania, plata realizandu-se in numerar, la livrare, sau prin transfer bancar, in avans. Mihai Valentin, directorul departamentului de e-business, afirma ca in viitorul apropiat se intentioneaza efectuarea de tranzactii prin transfer bancar, in avans, ceea ce ar reprezenta o premiera in tara noastra.

Venituri pe piaTa jocurilor prin telefoane mobile, estimate pe 2006
„Mania” jocurilor pe calculator si castigurile de pe urma acesteia determina companiile sa dezvolte noi metode de atragere a cat mai multor utilizatori. Un studiu efectuat de Datamonitor releva ca veniturile atrase pe piata jocurilor on-line efectuate de fani de pe propriile mobile va creste exponential in urmatorii cinci ani. In acest moment, zona Asia Pacific este capitala jocurilor wireless, devansand Europa si Statele Unite ale Americii.

World Wide Web isi va atinge propriile limite in cinci ani
Un studiu recent releva ca, din punct de vedere tehnic, Internetul a ajuns deja la jumatate din capacitatea sa. Dat fiind ritmul actual de dezvoltare, reteaua va atinge plafonul maxim in aproximativ cinci ani. La ora actuala, mai mult de doua miliarde de computere si alte echipamente conexe sunt conectate la retea – cifra care se va dubla pana in anul 2006. Internetul a fost conceput initial pentru a putea suporta in jur de 4,3 miliarde de echipamente, lucru cauzat de limita de combinatii oferite de cele 32 de numere ale codului I.P. Presiunea asupra acestei cifre va spori insa simtitor o data cu conectarea la Internet a altor ustensile, cum ar fi televizoarele, frigiderele, cuptoarele cu microunde etc. Dezvoltarea tehnologica a zonelor „intarziate”, precum Europa de Est si Asia, va accelera procesul de „umplere”. Unul din autorii studiului a declarat ca „cei ce au conceput Internetul nu s-au gandit niciodata ca, la un moment dat, vor fi mai mult de patru miliarde de dispozitive conectate la retea”. Solutia pentru sporirea capacitatii w.w.w. ar fi marirea numarului de cifre continute in numarul de I.P. al fiecaru echipament conectat. S-ar trece astfel de la codul de 32 de numere la unul nou, de 128, ceea ce ar costa in jur de 25 de miliarde de lire sterline si la updatarea echipamentelor deja conectate.

Motorola a lansat o noua tehnologie pentru crearea de microcipuri
Lupta pentru miniaturizarea componentelor electronice ne este familiara tuturor. Toti ne-am intrebat la un moment dat pana unde se poate merge. Iata ca Motorola a anuntat dezvoltarea unei noi tehnologii care permite comprimarea microcipurilor actuale cu mai mult de 50%. In cifre, aceasta inseamna crearea unor circuite integrate late de 100 nanometri. Comparativ, firul de par are un diametru de 10.000 de nanometri, iar standardul actual de marime pentru microcip-uri este de 157 nanometri. Materialul revolutionar este numit „photomask” si este aplicat peste placa de silicon pe care se graveaza circuitele.
Cipurile sunt executate printr-un procedeu numit fotolitografie, prin care o raza de lumina ultravioleta cu o lungime de unda extrem de mica „arde” excesul de silicon de pe pe cip si creeaza simultan reteaua de circuite a acestuia. Avand la indemana noua tehnologie, Motorola intentioneaza sa extinda procesul de miniaturizare si sa aduca grosimea cip-urilor de la 13 microni la 0,5 microni in jurul anului 2005.