Stiri IT

Cipurile din noua generatie urmeaza sa fie utilizate pe scara larga incepand din cel de-al doilea semestru al anului 2003. Noul procedeu va permite fabricarea de componente care nu vor depasi 50 de nanometri, adica de 2.000 de ori mai putin decat grosimea unui fir de par.Filiala europeana a KPNQwest a fost preluata de rusiHoldingul rus Antel, detinut in intregime de Group Menatep, a achizitionat in intregime KPNQwest Central Europe B.V., unitatea de business din care face parte si KPNQwest Roman

Cipurile din noua generatie urmeaza sa fie utilizate pe scara larga incepand din cel de-al doilea semestru al anului 2003. Noul procedeu va permite fabricarea de componente care nu vor depasi 50 de nanometri, adica de 2.000 de ori mai putin decat grosimea unui fir de par.

Filiala europeana a KPNQwest a fost preluata de rusi

Holdingul rus Antel, detinut in intregime de Group Menatep, a achizitionat in intregime KPNQwest Central Europe B.V., unitatea de business din care face parte si KPNQwest Romania. Valoarea contractului este estimata la 36,5 milioane euro. „Achizitia va extinde domeniile de activitate ale Antel Holdings Ltd., asigurandu-i un start puternic in cea mai dinamica si dezvoltata piata de telecomunicatii din Europa Centrala”, a declarat Alexander Kabanovsky, director al Antel Holdings Ltd. Grupul Mentaep Limited, proprietarul Antel Holdings, este un holding international de investitii diverse, care controleaza operatiuni ce depasesc 20 miliarde USD.

SMS-urile Connex si Zapp sunt compatibile

Utilizatorii retelelor Connex si Zapp Mobile pot schimba mesaje scrise SMS, incepand de saptamana trecuta. Noua facilitate reprezinta o extindere a serviciilor de mesaje scrise oferite de catre cei doi operatori si nu presupune nici un fel de configurari speciale ale telefonului. Tarifele pentru noua optiune de mesaje scrise sunt identice cu cele in vigoare pentru fiecare retea. Astfel, un mesaj trimis de pe un terminal al unui abonat Connex va fi tarifat cu 0,07 USD (fara TVA) iar pentru utilizatorii Kamarad sau Connex Go! tariful va fi de 0,10 USD (fara TVA). Pentru toti utilizatorii Zapp, indiferent de tipul de abonament, trimiterea de mesaje scurte catre oricare dintre utilizatorii serviciilor Connex (cu abonament sau cartela reincarcabila) va fi tarifata cu 0,06 USD (fara TVA).

Intrarom va realiza o aplicatie pentru monitorizarea domeniului IT

Compania Intrarom Bucuresti a castigat licitatia organizata de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) pentru realizarea unei aplicatii care va permite colectarea si prezentarea online a datelor necesare monitorizarii evolutiei domeniului IT, precum si calcularea unor indicatori statistici. Valoarea ofertei Intrarom a fost de 1,027 miliarde de lei si a depasit ofertele celorlalte companii participante (Siveco Romania, TotalSoft Bucuresti, Siemens Service Bucuresti, ProSys si Interakt). Proiectul, denumit „Extinderea sistemului privind indicatorii eEurope+”, este pregatit de tarile candidate pentru aderarea la Comunitatea Europeana cu sprijinul Comisiei Europene, scopul fiind trecerea la societatea informationala si eliminarea decalajelor dintre tarile candidate si cele membre in domeniul IT.

Orange a lansat serviciul de mesagerie insotita de imaginiCompania Orange, operatorul de telefonie mobila al France Telecom, a lansat in Marea Britanie serviciul de mesagerie insotita de imagini in culori, devenind a doua companie din aceasta tara care ofera o astfel de facilitate clientilor sai. Serviciul permite utilizatorilor cu terminale compatibile sa trimita si sa primeasca imagini color prin intermediul telefoanelor si este considerat drept cea mai noua initiativa din domeniu. Specialistii estimeaza ca acest serviciu va aduce in urmatorii doi ani un plus de 10-15 procente la veniturile anuale ale companiilor. Tariful pentru trimiterea unei imagini color este de 60 de centi, fiind de trei ori mai mare decat in cazul unui mesaj text. Strategia financiara difera de cea a operatorului T-Mobile, care percepe o taxa lunara de 20 de lire sterline, in schimbul careia clientul poate trimite pana la 350 de imagini color.

Softul saptamanii

Utilitar pentru procesoarele Intel

Doriti sa realizati un upgrade la sistemul dvs., sa vedeti care sunt performantele procesorului sau daca acesta functioneaza la parametrii conceputi de proiectant? Cu Intel Processor Frequency ID Utility puteti obtine absolut toate datele legate de procesor, indiferent de versiunea sistemului de operare Windows. Folosind un algoritm special de calcul utilitarul determina frecventa reala de operare si o compara cu parametrii optimi. O optiune interesanta este si versiunea bootabila a aplicatiei. O puteti instala pe o discheta de boot pentru a monitoriza datele legate de procesor atunci cand instalati sistemul de operare. Astfel, utilitarul afiseaza informatii despre marimea cache-ului procesorului, instructiuni multimedia si date legate de procesul de fabricatie. Programul este freeware si il puteti descarca de la https://support.intel.com/support/processors/tools/frequencyid/24656.htm

Graficul saptamanii

Piata mondiala a serverelor in al doilea trimestru al anului

Un studiu realizat de compania Gartner Dataquest estimeaza ca in cel de-al doilea trimestru al anului in curs pe piata mondiala a serverelor nu se vor inregistra modificari semnificative. Cea mai mare „miscare” a primului trimestru a fost fuziunea dintre HP si Compaq. Avand in vedere ca HP a ocupat pozitia a treia in acest domeniu in ultimele trimestre iar Compaq a fost lider, cota de piata combinata de 30% nu mai surprinde pe nimeni. Dell a ramas pe locul doi, desi a inregistrat o crestere de 18%, cu doua procente mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Piata americana si-a revenit din recesiune, fiind estimata o crestere totala de 10%, cu vanzari de peste 480.000 de unitati, fata de cele 439.163 de unitati comercializate in cel de-al doilea trimestru al anului trecut.