Analiştii BCR estimează că dobânzile interbancare la lei se vor reduce în continuare, pe fondul scăderii inflaţiei, ceea ce va genera o ieftinire şi mai accentuată a creditelor în monedă naţională.
‘Rata inflaţiei ar putea atinge un minim record de 1-1,5%, la începutul anului 2014, iar dobânda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza în jurul nivelului de 3% în 2014. Reducerile succesive ale dobânzii de politică monetară a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o măsură care va elibera câteva miliarde de lei în piaţă şi va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor în moneda naţională’, arată analistul-şef al BCR, Eugen Sinca.
Nerezidenţii au ajuns să deţină un sfert din obligaţiunile guvernamentale în lei şi ieşirea lor de pe piaţă, chiar şi parţială, poate produce o depreciere a leului în raport cu euro. După 2014 am putea asista la variaţii ale leului în intervalul 4,3-4,7 şocurile de pe pieţele financiare fiind resimţite mai mult pe piaţa valutară şi mai puţin pe piaţa monetară, explică Sinca.
BCR este prima bancă din România care a luat decizia să acorde credite preponderent în moneda naţională, începând din octombrie 2012, asumându-şi rolul de formator de piaţă în ceea ce priveşte creditarea garantată în lei. Banca a efectuat reduceri succesive de costuri în vederea susţinerii creditării în moneda naţională, astfel încât să înlesnească opţiunea naturală a clienţilor pentru contractare a unui credit în moneda în care realizează veniturile, respectiv lei versus euro, explică analişii.
Portofoliul BCR pe segmentul de credite ipotecare şi imobiliare standard (exclusiv Prima Casă), acordate în lei, s-a multiplicat de aproximativ 2,5 ori, comparativ cu 15 octombrie 2012.
Banca Comercială Română, membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, cu active de peste 16 miliarde euro.