Capit@l IT: Este dificil sa creezi un virus?LoRd_ZONE: Sa creezi un virus este extrem de simplu, alta e problema: sa concepi un virus puternic. Sper ca intelegi ca prin puternic am in vedere urmatoarele lucruri: virusul sa fie greu de detectat de programe antivirus cunoscute si sa fie "fecund", adica sa aiba capacitatea de a se reproduce rapid, pe cai rapide si neobservate.Capit@l IT: O data terminat un virus, la ce iti foloseste tie?LoRd_ZONE: Dupa cum stiti, sunt mai multe tipuri de virusi, ac
Capit@l IT: Este dificil sa creezi un virus?
LoRd_ZONE: Sa creezi un virus este extrem de simplu, alta e problema: sa concepi un virus puternic. Sper ca intelegi ca prin puternic am in vedere urmatoarele lucruri: virusul sa fie greu de detectat de programe antivirus cunoscute si sa fie „fecund”, adica sa aiba capacitatea de a se reproduce rapid, pe cai rapide si neobservate.
Capit@l IT: O data terminat un virus, la ce iti foloseste tie?
LoRd_ZONE: Dupa cum stiti, sunt mai multe tipuri de virusi, acestia fiind conceputi pentru scopuri precise. Pe de o parte, sunt virusii care nu au alt scop decat sa iti distruga informatiile de pe calculator sau sa te tachineze cu diferite mesaje idioate, pe de alta parte, sunt virusii construiti special pentru spargerea diferitelor programe sau invers, protejarea acestora, desi acestia din urma nu sunt virusi in adevaratul sens al cuvantului, deoarece le lipseste functia de reproducere. Cum eu sunt persoana pasnica, ma ocup de a doua categorie de virusi, mai ales ca acestia iti confera un statut de „specialist” in bransa si uneori mai castigi si un ban.
Capit@l IT: Cum se pot castiga bani din aceasta activitate?
LoRd_ZONE: Nu va ganditi ca daca am scris un virus am rasturnat pamantul si conturile din banca au inceput sa zbarnaie din cauza banilor intrati. Stiu o multime de pusti romani care fac virusi numai din teribilism. Mai exact, nici macar nu ii creeaza ei, ci copiaza unul strain, ii modifica ceva minor, il redenumesc si il raspandesc urland ca ei sunt realizatorii. In fapt, acum cativa ani, Romania era plina de astfel de creatori de virusi. Acum au observat ca nu iese nimic din afacerea asta si s-au cam lasat. Din virusii pe care i-am creat am castigat bani pe de o parte trimitandu-i la cateva companii pentru care am lucrat o vreme si, pe de alta parte, din faptul ca am invatat cam totul despre securitatea computerelor. Pot zice ca din momentul in care am scris primul virus viata mea s-a schimbat.
Capit@l IT: Ai scris si virusi cu cod distructiv?
LoRd_ZONE: Normal. Pusti fiind, am simtit nevoia sa arat lumii de ce sunt in stare. Pe vremea aceea imi faceam griji nu daca virusul trebuie sau nu sa fie distructiv, ci cand ar trebui acesta sa actioneze pentru ca pagubele sa fie cat mai mari. Din prea mult orgoliu am trimis la un moment dat un virus si la o firma care crea un program anitivirus. Dupa ceva vreme, acestia m-au contactat si m-au convins sa colaborez cu ei. Atunci am renuntat sa mai creez virusi cu cod distructiv, m-am multumit sa ii studiez pe ai altora.
Capit@l IT: Esti la curent ca se discuta despre adaugarea de noi prevederi in Legea comertului electronic? Mai exact, infractiuni de genul frauda cu carduri, hacking, producerea si raspandirea de virusi se pedepseste cu maximum 20 de ani de inchisoare?
LoRd_ZONE: Nu cred ca in privinta virusilor Romania mai reprezinta un pericol. Cum spuneam, majoritatea s-au lasat de aceasta activitate din simplu motiv ca nu au avut nimic de castigat, iar cei care au ramas sunt prea destepti ca sa se lase prinsi de politie. Cum va putea aresta cineva o companie intreaga doldora de virusi si care infecteaza zilnic, fara sa-si dea seama, alte si alte companii cu un virus semnat cu o porecla care nu iti spune nimic?