Stocul de apartamente noi din Bucureşti, situate în ansambluri rezidenţiale mai mari de 200 de unităţi, a depăşit 11.000 de unităţi, după ce anul trecut s-au finalizat circa 6.000 de locuinţe noi, aproape dublu faţă de 2008. Nivelul record al livrărilor a fost atins după ce un număr semnificativ de dezvoltatori s-au grăbit să finalizeze apartamentele, având deja întârzieri de şase până la 12 luni, se arată într-o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.
Încă 5.000 de apartamente se aşteaptă a fi livrate în 2010. „Ţinând cont că aproximativ 2.000 de apartamente care erau anunţate pentru cea de-a doua jumătate a anului 2009 au fost reportate pentru prima parte a anului în curs, ne aşteptăm ca cel puţin 30% din locuinţele anunţate spre livrare anul acesta să nu îşi onoreze promisiunile“, susţin analiştii Colliers.
Livrări puţine pentru anul viitor
Potrivit acestora, anul 2011 va oferi cele mai puţine variante de apartamente finalizate şi cel mai probabil nivelul activităţii de livrare se va încadra între plafonul din 2007 şi cel din 2008, în funcţie de câte proiecte vor mai înregistra întârzieri anul acesta şi vor fi amânate pentru 2011.
„Pe termen mediu şi lung, Bucureştiul are nevoie de un număr considerabil de locuinţe noi pentru a face faţă populaţiei în continuă creştere şi pentru a înlocui treptat locuinţele mai vechi de 50 de ani, care ar trebui scoase din uz”, precizează Ştefania Baldovinescu, manager al Consulting Division în cadrul Colliers International.
Mai e nevoie de 140.000 de locuinţe, pentru a ajunge capitalele vecine
Cu aproximativ 404 apartamente la 1.000 de locuitori, Bucureştiul este în urma celor mai importante capitale din Europa Centrală şi de Est. Pe termen lung, Bucureştiul ar mai avea nevoie de aproximativ 140.000 – 170.000 de locuinţe pentru a ajunge la nivelul Budapestei, Varşoviei sau Pragăi.
„Luând în calcul că nivelul populaţiei în Bucureşti creşte de la un an la altul şi având în vedere activitatea redusă din domeniul construcţiei de locuinţe noi, nevoia se adânceşte cu fiecare an care trece”, explică Baldovinescu.
Deficitul de apartamente în Bucureşti s-a accentuat cu atât mai mult cu cât ritmul construcţiilor noi a fost mult mai lent. Doar 7% din totalul locuinţelor finalizate în cele patru capitale din regiune analizate, în perioada 2000 – 2008, au fost livrate în Bucureşti.