Suprafaţa de spaţii logistice şi industriale care urmează să fie finalizată în acest an în România va fi de circa 150.000 de metri pătraţi, în scădere cu 25% faţă de anul trecut, potrivit companiei de consultanţă imobiliară King Sturge.

Cele mai multe proiecte vor fi dezvoltate în Bucureşti sau în apropiere, circa 100.000 de metri pătraţi, dar sunt parcuri în construcţie şi la Ploieşti şi Turda.

„Piaţa este dictată încă de activitatea marilor retaileri, iar dezvoltatorii se confruntă cu un grad de neocupare de 12-14%, ceea ce a dus la scăderea chiriilor de la 4,5-5 euro pe metru pătrat anul trecut la 4-4,25 euro pe metru pătrat în prezent, şi în unele cazuri şi sub 4 euro”, a declarat Irina Iliescu, consultant în cadrul King Sturge.

Ea a explicat că din cauza gradului ridicat al spaţiilor neînchiriate, dezvoltatorii au fost forţaţi ca pe lângă reducerea chiriilor să ofere o serie de facilităţi pentru a rămâne competitivi pe piaţă.

Principalii clienţi vin prin relocare

Potrivit datelor King Sturge, în acest an, suprafaţa spaţiilor tranzacţionate este de 40.000 de metri pătraţi, în scădere faţă de ultimul trimestru din 2009 când închirierile au totalizat 53.000 de metri pătraţi.

„Anul acesta au fost mai multe tranzacţii, dar de dimensiuni mai mici. Cererile vin în special de la firmele de retail, de la companiile de distribuţie şi mai puţin de la cele de producţie. Sunt foarte multe relocări ale companiilor de logistică şi distribuţie”, a precizat Iliescu.

Stocul total de spaţii logistice şi industriale din Bucureşti este de circa 950.000 de metri pătraţi potrivit reprezentantului King Sturge, în Capitală fiind concentrate majoritatea proiectelor finalizate.

Reprezentantul King Sturge consideră că România rămâne o destinaţie bună pentru dezvoltări industriale şi de logistică având în vedere că piaţa românească este a doua din regiune, dar şi preţul terenului şi a materiei prime, adăugând totodată că sunt dezvoltatori care caută în prezent teren pentru proiecte noi pe piaţa locală.

SURSA: Mediafax