Stocurile de echipamente medicale, în pericol. Ce va face România

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat joi că nu există un al doilea caz de coronavirus confirmat în prezent în ţara noastră. Între timp, şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că numărul redus al echipamentelor de protecţie este o problemă mondială, deoarece majoritatea echipamentelor de protecţie sunt erau fabricate în China.

„Există un număr permanent de teste care sunt aduse în laborator şi care se lucrează. Imensa lor majoritate sunt negative. Nu avem încă un al doilea pozitiv în momentul în care vorbim. Ca atare situaţia să zicem este stabilă. Ne ocupăm de ancheta epidemiologică pentru a stăpâni fenomenul. Mesajul nostru este de calm şi autorităţile sunt în control asupra acestei situaţii.

Este un număr mai mare (n.r. – de persoane cu care a intrat în contact persoana confirmată cu noul tip de coronavirus), este incert acest lucru. DSP locală desfăşoară în acest moment noi investigaţii epidemiologice pentru a lămuri acest lucru. Sunt de ordinul zecilor”, a spus Moldovan, potrivit Agerpres.

La începutul săptămânii viitoare vor ajunge în România 5 milioane de măşti şi 25 tone de biocide specifice

Referindu-se la măşti de protecţie şi alte materiale necesare, secretarul de stat a precizat că procedurile de achiziţie sunt în curs, iar la începutul săptămânii viitoare vor ajunge în România 5 milioane de măşti şi 25 tone de biocide specifice.

„Totuşi există o rezervă la nivelul MS şi a direcţiilor de sănătate publică. Sunt proceduri de achiziţie în curs. Din câte ştiu eu de la UNIFARM şi ONAC, care se ocupă de această achiziţie, la începutul săptămânii viitoare vor fi în România 5 milioane de măşti, 25 tone de biocide specifice. Ca atare cred că şi acest aspect este sub control. Este vorba despre o maladie cu mortalitate mică.

Nu sunt motive să fim îngrijoraţi. În spitale sunt măşti suficiente. A existat un consum ridicat imediat dat de aspectul emoţional. Au fost oameni care şi-au luat măşti să se protejeze, dar avem cantitatea necesară pentru acest moment”, a arătat medicul.

Potrivit acestuia, populaţia trebuie să aibă o atitudine normală şi nu trebuie să existe „niciun fel de teamă”. „În măsura în care vom considera necesar vom anunţa permanent orice modificare în ceea ce priveşte atitudinea în această situaţie”, a mai spus Moldovan.

În farmacii nu se mai găsesc măşti chirurgicale, iar unele site-uri deja le vând la preţuri uriaşe – 500 de lei pentru cutia de 50 de măşti. Iniţial, farmaciile vindeau măştile la preţul de 25 de bani bucata.