Stoianoglo, interesul oligarhilor și al Kremlinului. Maia Sandu: Contează ce facem noi

maia sandu

SURSA FOTO: Facebook, Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut recent un comentariu la adresa lui Alexandr Stoianoglo, cel care și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din această țară. Maia Sandu este de părere că fostul procuror general este, de fapt, interesul oligarhilor și al Kremlinului.

Maia Sandu, critici la adresa lui Alexandr Stoianoglo

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut declarații importante în cadrul emisiunii NordNews Live, exprimându-și îngrijorarea cu privire la fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din această toamnă, susținut de forțele de stânga.

Sandu a subliniat că Stoianoglo reprezintă interesele oligarhilor și ale Kremlinului, conform deschide.md.

„Stoianoglo reprezintă interesul oligarhilor, al Kremlinului și asemenea candidați o să mai vedem probabil. Nu contează ce fac ei, contează ce facem noi. Haideți să ne concentrăm pe asta! Asta interesează cetățenii noștri și dacă moldovenii vor să reușească, nu-i pot împiedica nici hoții, nici Kremlinul și nici alții, care nu le doresc binele oamenilor de la noi, de aici, din țară”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii NordNews Live.

SURSA FOTO: Facebook, Maia Sandu

Rusia încearcă să împiedice parcursul european al Republicii Moldova

Potrivit președintelui, Federația Rusă încearcă să împiedice parcursul european al Republicii Moldova. Sandu a accentuat că fiecare cetățean trebuie să se concentreze pe acțiunile proprii și pe direcția dorită pentru statul moldovean. Ea a subliniat importanța unității și a focalizării pe obiectivele naționale în detrimentul influențelor externe.

„Mai puțin conteazxă ce face Kremlinul, contează ce vrem și ce facem noi. Aici trebuie să ne concentrăm. Sunt oamenii noștri, aici e pământul nostru și aici trebuie să ducem discuția. Trebuie să discutăm despre ce fac moldovenii, cum reușim să avem încredere în forțele proprii.

Și avem atât de multe exemple de oameni, care aproape fără condiții au reușit lucruri extraordinare. Și aici putem da exemplul sportivilor care merg la Jocurile Olimpice de la Paris. Sunt foarte mândră de sportivii noștri”, a mai menționat Maia Sandu.

Steag Republica Moldova/SURSA FOTO: Dreamstime

În contextul acestei discuții, președintele a adus în atenție și performanțele sportivilor moldoveni care vor participa la cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, ce vor avea loc între 26 iulie și 11 august curent.

La eveniment vor participa 10.500 de sportivi, concurând la 32 de probe. Sandu a evidențiat mândria națională pe care o simte pentru sportivii moldoveni care, în ciuda condițiilor dificile, au reușit să se califice pentru acest prestigios eveniment global.

R. Moldova, un partener comun al NATO și al Uniunii Europene

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat importanța deciziilor luate la recentul summit NATO de la Washington, subliniind că acestea oferă garanții suplimentare pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova și al Ucrainei.

„Datorită deciziilor luate la Washington, noi trimitem un mesaj foarte clar, Federației Ruse, că NATO este hotărâtă să-i apere teritoriul, populația, economia, infrastructura. (…). Pentru Republica Moldova, aceasta este o garanție suplimentară că parcursul european al Republicii Moldova și al Ucrainei poate fi realizat, din punct de vedere strategic”, a spus Mircea Geoană.

Întrebat despre posibilitatea admiterii de noi membri în NATO, Geoană a clarificat că Alianța nu forțează nicio țară să adere.

„România a vrut să intre în NATO, nu NATO a venit la noi. Suedia și Finlanda, după secole sau decenii de neutralitate, au văzut că Rusia este agresivă și au venit la noi. Republica Moldova este partenerul nostru vechi. Avem un parteneriat foarte serios de 30 de ani și respectăm neutralitatea constituțională a Republicii Moldova și sperăm că va adera cât mai repede la UE”, a spus Mircea Geoană.

Geoană a evidențiat și parteneriatul de lungă durată al NATO cu Republica Moldova.

Secretarul general adjunct a subliniat că Republica Moldova este un partener comun al NATO și al Uniunii Europene, iar sprijinul oferit de NATO contribuie indirect la progresul Moldovei pe calea aderării la UE.

„De aceea și noi, ca și cum indirect, ajutăm Republica Moldova să progreseze pe calea aderării la Uniunea Europeană. Totul trebuie să fie făcut la momentul potrivit. Avem un parteneriat foarte dinamic cu Moldova, răspundem solicitărilor lor. În cele din urmă, este decizia lor politică și strategică. Cât de repede, cât de departe sunt dispuși să meargă în relația lor cu NATO”, a conchis Mircea Geoană.