Perspectivele pentru aderarea la zona euro s-au schimbat odată cu criza din Grecia, datorită căreia România va adopta mai târziu moneda unică europeană, nu înainte de a îndeplini reformele pe termen mediu, a declarat, vineri, Theodor Stolojan, membru în Parlamentul European.
„Cei care doresc să trecem mai târziu la euro vor fi fericiţi, pentru că datorită Greciei vom trece mai târziu la euro. Perspectivele pentru aderarea la zona euro s-au schimbat, iar dacă România nu va dovedi că are capacitatea de a îndeplini criteriile pe termen mediu nu vom trece la euro”, a declarat Stolojan în cadrul conferinţei „Privind spre viitor: România şi strategia Europa 2020”.
România ar trebui să adopte moneda unică europeană de la 1 ianuarie 2015, dar în ultima perioadă mai mulţi oficiali români şi străini au menţionat posibilitatea întârzierii calendarului pentru aderarea la zona euro.
Oficialul Parlamentului European nu a dat niciun termen pentru orizontul de timp în care România ar putea să adopte euro.
„România niciodată nu-i pregătită pentru nimic din punct de vedere al reformelor. Niciodată nu vom fi pregătiţi pentru euro dacă nu ne propunem. Euro înseamnă disciplină, concentrare pe lucrurile reale, productivitate şi competitivitate”, a continuat Stolojan.
În vizita la Bucureşti din luna martie, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat că România ar putea adopta moneda euro mai târziu decât şi-a programat, în anul 2015, dar trebuie să îşi consolideze politicile monetare şi financiare pentru a intra pe „drumul cel bun”. Anterior, el afirma într-un interviu acordat Pro Tv că ar fi chiar mai bine dacă adoptarea euro de către România va avea loc cu un an sau poate doi întârziere faţă de program.
Şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că aderarea la zona euro cu o întârziere de 1-2 ani este mai puţin importantă decât faptul că România trebuie să fie pregătită pentru a adopta euro, dar banca centrală insistă pentru calendarul 2014-2015.
SURSA: Mediafax