Secretarul general NATO  Jens Stoltenberg a „văzut unele semne” că Rusia a cerut probabil ajutor letal din partea Chinei pentru a susține războiul în Ucraina, anunță CNN, potrivit Rador.

„Nu am văzut nicio dovadă că China livrează arme letale Rusiei, dar am văzut unele semne că aceasta a fost o solicitare din partea Rusiei și că aceasta este o problemă care este luată în considerare la Beijing de către autoritățile chineze”, a declarat Jens Stoltenberg reporterilor în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

„China nu ar trebui să ofere ajutor letal Rusiei. Asta ar însemna să sprijine un război ilegal”, a avertizat Jens Stoltenberg.

Beijingul a anunțat imparțialitate în conflict

Comentariile secretarului general al NATO au loc în timp ce Xi Jinping, președintele Chinei, se întâlnește la Moscova cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

De când Rusia a început invazia în Ucraina, Beijingul a pretins imparțialitate în conflict, dar a reluat retorica Kremlinului care acuză NATO pentru conflict, a refuzat să condamne invazia și a susținut financiar Moscova prin creșterea semnificativă a achizițiilor de combustibil rusesc.

NATO nu deţine nicio dovadă potrivit căreia China furnizează arme Rusiei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, marți, prezentându-și raportul pentru 2022. „Nu am văzut nicio dovadă conform căreia China furnizează arme letale Rusiei” – a declarat acesta.

China și Rusia se apropie militar tot mai mult

Stoltenberg a susținut că, potrivit informaţiilor NATO, Federația Rusă ar fi solicitat asistență Chinei, „și autoritățile chineze analizează această solicitare”. Secretarul general al NATO a subliniat că vizita președintelui chinez, Xi Jinping, la Moscova și discuțiile sale cu președintele rus, Vladimir Putin, confirmă apropierea continuă a celor două țări în ultimii ani.

„Această întâlnire de la Moscova face parte din comportamentul din ultimii ani, când China și Rusia se apropie din ce în ce mai mult în sfera militară, precum și în sfera economică, politică și diplomatică. Aceasta face parte din comportamentul în care Rusia și China construiesc un parteneriat strâns” – a adăugat el. Săptămâna trecută, versiunea europeană a ziarului american „Politico” a anunţat că, în 2022, companiile chineze ar fi furnizat Rusiei prin Emiratele Arabe Unite și Turcia puști, veste de protecţie și componente pentru drone.